Стабилне цене до краја године

Влада Србије неће дозволити повећање цена струје, гаса за домаћинства и комуналних услуга. Цене до краја године углавном ће бити стабилне, јер је род пољопривредних култура добар, рекао министар трговине и најавио "нижу корекцију буџета" да би се сачувала куповна моћ.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић изјавио је ФоНету да је у Влади Србије договорено да се не дозволи "поскупљење електричне енергије, гаса за домаћинство и комуналних услуга", јер су то елементи "сидра која би требало да куповну моћ, која је слабија него прошле године, задрже на нивоу који тренутно имамо".

Министар верује да ће Влада Србије до краја године, "кроз вероватно неку нижу корекцију буџета, успети да сачува ниво економске активности, радна места и куповну моћ".

"У овој години кризе, све земље Европе, посебно земље региона, имају нешто вишу стопу инфлације у односу на уобичајену и пројектовану", додао је Милосављевић и напоменуо да су у Србији у првом полугођу била два периода.

"У прва три месеца цене су имале знатно интензивнију месечну стопу раста у односу на мај и јуни. До тога је дошло пре свега због корекције акцизне политике и обавеза да се поправе приходи буџета", објаснио је Милосављевић.

У јуну је дошло до смиривања цена. Милосављевић је убеђен да ћемо до краја године имати углавном стабилне цене, пошто је род пољопривредних култура добар и основа за раст цена хране нема.

Упитан о откупним ценама пољопривредних производа, Милосављевић је одговорио да је држава "изашла са врло позитивном ценама за откуп овогодишњег рода пшенице".

Најавио је да ће 66 хиљада тона пшенице бити откупљено по цени од 13 динара по килограму, али је, с друге стране, поручио да Влада Србије нема могућности, нити би требало да откупљује малину, јер она није стратешки производ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи