Инвеститорима власништво над земљиштем

Закон о уређењу простора и изградњи, који би требало да буде усвојен до краја јула, пружа могућност инвеститорима да буду власници земљишта на којем граде објекте. Уредбом ће бити прописана висина накнаде за конверзију права коришћења у право својине.

Србија је остала једина земља у Европи у којој инвеститори не могу да остваре својину над грађевинским земљиштем, што ће променити Закон о уређењу простора и изградњи, изјавила је Танјугу помоћница министра животне средине и просторног планирања Александра Дамјановић-Петровић.

Закон о уређењу простора и изградњи, који је Влада утврдила на прошлој седници и који би требало да буде усвојен у Скупштини до краја јула, пружиће могућност инвеститорима да буду власници земљишта на којем граде објекте.

"Свако ће бити власник онога што плати и ту се неће правити никаква разлика. Сада имамо право коришћења које је једно квази својинско овлашћење, које ниједном страном инвеститору не можете да препричате нити да му опишете овлашћења на основу тога", истакла је Дамјановић-Петровић.

Помоћница министра је рекла да на основу тог права може да се гради и продаје, али да, опет, није и право својине.

Према новом закону, власници предузећа који су током приватизације стекли право коришћења земљишта, мораће да купе ту земљу по тржишној цени да би постали њени власници, што је у јавности представљено као "обрачун са тајкунима".

У складу са Уставом 

Поводом приговора да би "ловатори" могли тако да покупују грађевинско земљиште, као и да је реч о исправљању приватизација које су тада спроведене у складу са важећим законом, Дамјановић-Петровић је истакла да ту није реч о реваншизму "већ о пуком усклађивању са Уставом".

"Устав Србије је прописао је да на градском грађевинском земљишту може да постоји приватна, јавна и задружна својина и ми смо морали да ускладимо наше одредбе са Уставом", објаснила је Дамјановић-Петровић.

Министарство животне средине и просторног планирања учиниће да сви они који су стекли право коришћења на исти начин стекну право својине над земљиштем.

Влада Србије ће уредбом, која треба да буде донета у року од шест месеци, прописати на који начин ће, зависно од основа стицања, бити утврђена висина накнаде за конверзију права коришћења у право својине.

Усвајање тог закона, како је најавило ресорни министар Оливер Дулић, представљаће Владин одговор свима који су мислили да ће приватизацијом јефтино доћи до грађевинског земљишта и половина тих прихода биће намењена локалним самоуправама за изградњу инфраструктуре, а половина Фонду за реституцију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи