Стратешко партнерство Србије и Мађарске

Мађарска за Србију представља улазницу на тржиште ЕУ и у том смислу српска предузећа морају да искористе све могућности тог положаја, рекао премијер Цветковић на мађарско-српском Бизнис форуму. Разговори са мађарским премијером додатно учврстили добре међусуседске односе две земље, нагласио Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да Мађарска представља једног од стратешких партнера Србије у приоритетним областима европских интеграција и привредне сарадње, која у протеклих осам година стално напредује.

Учествујући на мађарско-српском Бизнис форуму у Будимпешти, заједно са мађарским премијером Гордоном Бајнаијем, Цветковић је рекао да Мађарска за Србију представља улазницу на тржиште ЕУ и у том смислу српска предузећа морају да искористе све могућности тог положаја, у смислу позитивног искуства њихових партнера из Мађарске.

Истовремено, како је нагласио Цветковић, Србија за Мађарску може представљати улазницу за тржиште Русије и Белорусије, што у условима смањене глобалне тражње, може бити од виталног значаја.

"Разговори са премијером Мађарске додатно су учврстили добре међусуседске односе две земље и сигуран сам да ће убудуће постојати пуна подршка обе владе у реализацији привредне сарадње", истакао је Цветковић.

С друге стране, нагласио је да је Србија, као и све друге земље у региону, погођена негативним ефектима светске економске кризе. Захваљујући стабилизационом пакету који Влада Србије спроводи, а чији је саставни део и аранжман са ММФ-ом, заустављен је пад привредне активности и обезбеђена макроекономска стабилност у земљи.

Све инвестиције у инфраструктуру су везане за Мађарску, нагласио је Цветковић и напоменуо да наредне године се очекује завршетак аутопута Београд-Будимпешта, на европском Коридору 10, које ће омогућити брзо и безбедно путовање између два главна града.

Влада је почела инвестиције у енергетском сектору, изградњу две термоелектране на лигнит и једне гасне електране, као и почетак активности на изградњи гасовода "Јужни ток", који пролази и кроз Мађарску.

Цветковић је захвалио мађарском колеги на несебичној подршци током гасне кризе, која је на делу показала солидарност међу европским партнерима.

Позив мађарским привредницима  

Модернизација и изградња железничких саобраћајница на Коридору 10 и инвестиција у пловни коридор 7, омогућиће ефикаснији транспорт робе из ЕУ према Грчкој, Турској и даље ка Азији.

"Планирамо да наредне три године уложимо више од 2,5 милијарде евра у реализацију ових пројеката, а ову прилику бих желео да искористим да позовем мађарске компаније да учествују у њиховој реализацији", поручио је Цветковић.

У уводном излагању на скупу привредника у Будимпешти, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић рекао је да економска сарадња Србије и Мађарске из године у годину расте, али је то далеко испод могућности две привреде и позвао мађарске привреднике на интензивирање сарадње са српским предузећима.

"Главни циљ бизнис форума јесте да мађарске привреднике упознамо са предностима које ми нудимо инвеститорима и да наше привреднике повежемо са колегама из Мађарске, са циљем повећања извоза наших производа", рекао је Милосављевић.

Главна предност коју Србија има као земља у југоисточној Европи је то што нуди инвеститорима сарадњу у индустрији, посебно у кризним временима, када је тржиште једини начин да се опстане у бизнису.

Председник Трговинско индустријске коморе Мађарске Ласло Парах указао је на дефицит Србије у трговини са Мађарском, јер је суседна привреда у нашу земљу извезла прошле године око милијарди евра, а увезла робе за око 234 милиона евра.

Може и боље 

Србија је на 20. месту по обиму спољнотрговинске размене са Мађарском, а директна улагања у Србију из Мађарске достигла су укупно око 350 милиона евра, навео је Парах.

"Био бих много срећнији када би се много више српске робе налазило на мађарском тржишту и када би Мађарска користила могућности које Србија има", истакао је српски министар трговине.

Милосављевић истакао је да је ЕУ најзначајнији трговински партнер Србије и додао да се економски односи између Србије и Мађарске, која је чланица Уније, из године у годину побољшавају.

Потпредседник ПКС Михајло Вешовић рекао је да су мађарске компаније на шестом месту по директним инвестицијама у Србију, али да је, нажалост, у првих пет месеци ове године извоз из Србије у Мађарску опао за 30 одсто, а из Мађарске у Србију за око 50 одсто, као последица светске кризе.

Министар националног развоја и привреде Мађарске Иштван Варга представиће гостима  економско и пословно окружење у земљи домаћину, а о улози Мађарско-српске трговинско-индустријске коморе у унапређењу билатералне пословне сарадње говориће председник мешовите коморе Криштоф Затмари.

У државном делу делегације Србије су министри трговине Слободан Милосављевић, пољопривреде Саша Драгин, инфраструктуре Милутин Мркоњић, енергетике Петар Шкундрић и председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић, а у привредној делегацији су представници Привредне коморе Србије и 46 предузећа.

Домаћин Бизнис форума је Трговинско-индустријска комора Мађарске. Државно-привредна делегације Србије посетиће српску Саборну цркву и музеј у Сент Андреји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи