Буџет Ватикана "краћи" за 900.000 евра

Економска криза закуцала и на врата Свете столице, Ватикан пословао са буџетским дефицитом од 900.000 евра у 2008. години. Највише новца потрошили ватикански медији и папа Бенедикт XVI на своја путовања.

Ватикан је саопштио да је у прошлој години пословао са буџетским дефицитом од 900.000 евра, што је друга узастопна минусна година у финансијама Свете столице, пошто је у 2007. години тај дефицит износио 9,06 милиона евра, објавиле су светске агенције.

Одељење за штампу Ватикана је саопштило да су приходи Ватикана прошле године достигли 253,9 милиона евра, а расходи 254,8 милиона евра, при чему је велики део средстава утрошен на активности Папе Бенедикта XVI, затим за рад Радио Ватикана и других медија.

Ова рачуница државног буџета Ватикана показује да и Света столица осећа последице светске финансијске кризе, истиче се у саопштењу.

Указује се да су изузетно високи трошкови за обнову и заштиту културних знаменитости Ватикана, при чему су прошле године у том делу били у минусу од 15,2 милиона евра, а годину дана раније буџет предвиђен за те намене био је у плусу од 6,7 милиона евра.

Донације које Света столица добија од верника и цркава широм света и које се прикупљају у посебан фонд достигле су у 2008. години износ од 75,8 милиона евра, а годину дана раније износиле су 79,8 милиона евра. Овој суми највише су допринели верници из САД, Италије и Немачке.

Средства из тог фонда се користе за подршку црквама у сиромашним земљама и за хуманитарне сврхе.

Ватикан објављује резултате свог годишњег пословања још од 1981. године. Папа Јован Павле II је тражио да се ови подаци публикују у намери да распрши уверење које влада широм света да је "Ватикан богат".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи