Све више незапослених у Европи

Редови испред националних бироа за незапослене у земљама ЕУ све су дужи. Без посла у евро-зони 15 милиона људи. Највећу стопу незапослености у мају забележила Шпанија са 18,7 одсто.

Незапосленост у 16 земаља Европске уније, које су усвојиле евро за националну валуту, у мају је достигла 9,5 одсто, што је десетогодишњи максимум. То је поново пробудило бојазан да је за економски опоравак на Старом континенту потребно још времена.

Раст незапослености био је очекиван, с обзиром на пад производње широм Европе, јер је глобална рецесија посебно погодила индустријски сектор.

Редови испред националних бироа за запошљавање у земљама Европске уније све су дужи. Само за један месец без посла је остало 273 хиљаде људи, чиме је укупан број незапослених у евро зони достигао 15 милиона. Највећу стопу у мају је забележила Шпанија, 18,7 одсто.

Да би спречила даљи раст незапослености, шпанска влада расписала је конкурс за послове на јавним радовима, чиме би се, бар привремено, обезбедила радна места за више хиљада људи. Ипак, нико не очекује брз опоравак од рецесије.

"Отпуштања ће се наставити, не у тако огромном броју, али ћемо вероватно достићи цифру од пет милиона незапослених", рекао је економиста Енрике Кемада.

У Великој Британији криза посебно погађа велике привредне системе. Тако је у "Бритиш телекому", некада државној сада једној од највећих приватних компанија на Острву, запосленима понуђен једногодишњи одмор, ако пристану да им зараде буду умањене за 75 одсто.

У најјачој европској економији, Немачкој, стопа незапослености у мају је стагнирала на 7,7 одсто, док је у Француској забележен благи пад незапослености.

Стручњаци сматрају да најновији показатељи буде наду да ће до краја године економија евро-зоне почети да се опоравља, али да ће велика незапосленост и даље неповољно деловати на потрошњу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи