Суфицит са земљама ЦЕФТА споразума

У првих пет месеци ове године Србија остварила суфицит у размени са земљама ЦЕФТА споразума од око 500 милиона долара, што је углавном резултат извоза пољопривредних производа и прерађевина.

Србија је у првих пет месеци ове године остварила суфицит у размени са земљама потписницама ЦЕФТА споразума од 497,7 милиона долара. То је углавном резултат извоза пољопривредних производа и производа од њих, као и разних врста пића, показују подаци Републичког завода за статистику.

Србија је из земаља ЦЕФТА региона највише увозила гвожђе и челик, електричну енергију и производе од неметалних минерала. Извоз Србије од јануара до маја износио је 918,9 милиона долара, а увоз 421,2 милиона долара, док је покривеност увоза извозом износила 218,2 одсто.

Србија је у прошлој години остварила суфицит у трговинској размени са земљама ЦЕФТА од 1,8 милијарди долара, што је такође био резултат извоза пољопривредних производа.

Србија је из земаља ЦЕФТА највише увозила гвожђе и челик, камени угаљ, плуту и дрво.

Регион ЦЕФТА је једно од ретких тржишта са којима Србија има стални суфицит у размени, односно на које више извози него што увози. Према учешћу у укупном извозу Србије, то тржиште је друго по значају, после тржишта ЕУ.

Додатне предности овог споразума су близина и познавање пословне културе и преференција потрошача, као и могућност ослобађања од царина за извоз производа за чију производњу је коришћено 70 одсто сировина из ЦЕФТА региона или ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи