Рударском сектору неопходна улагања

Рударском сектору у Србији потребно улагање од милијарду евра да би производња минералних сировина у рудницима била подигнута на највиши могући ниво, сматра државни секретар у Министарству енергетике Радивоје Милановић.

Државни секретар у Министарству енергетике Радивоје Милановић изјавио је да је у рударски сектор у Србији потребно уложити милијарде евра да би производња минаралних сировина у рудницима била подигнута на највиши могући ниво.

Милановић је у интервјуу Танјугу рекао да је потребно што пре урадити Стратегију управљања минералним сировинама у Србији како би се привукли страни инвеститори да улажу у рударски сектор у нашој земљи.

Државни секретар у Министарству енергетике најавио је да је сасвим извесна градња нове термоелектране у Костолцу, у коју је потребно уложити око 500 милиона евра, и додао да ће највероватније на јесен или у пролеће бити расписан тендер за градњу тог постројења.

"Планирамо да површински коп 'Дрмно' у Костолцу производи од девет до 12 милиона тона угља, што је довољно за тај нови термокапацитет," рекао је Милановић и истакао да би слично постројење снаге 300 мегавата требало да буде изграђено у Штављу, у оквиру истоименог рудника са подземном експлоатацијом, чије резерве износе од 50 до 70 милиона тона угља.

Прошле године у буџет Србије "слило" се око милијарду динара од накнаде за коришћење рудног блага, а после усвајања Предлога закона о рударству, који је тренутно у скупштинској процедури, прилив у буџет требало би да буде још већи, нагласио је Милановић.

"Нови закон о рударству требало би да буде усвојен на јесен и он ће допринети бољој организацији рударских предузећа, што има за циљ модернизацију и реконструкцију појединих рудника у Србији", напоменуо је Милановић.

Према његовим речима, залихе угља у Србији, осим Косова и Метохије, у рудницима "Колубара" и "Костолац" износе око 2,3 милијарде тона и квалитет угља задовољава потребе постојећих, као и термопостројења која тек треба да буду изграђена.

Говорећи о неопходним количинама угља за нове термоелектране, за које је већ расписан тендер - "Колубару Б" и "Николу Теслу Б3", Милановић је рекао да ће угаљ за њихове потребе бити обезбеђен са површинског копа "Колубара".

"Потребно је, када у пуни капацитет буду дошла оба споменута објекта, да површински коп Колубара производи око 36 милиона тона угља или за око шест милиона тона више него сада," истакао је Милановић.

Производња угља у власништву државе

Државни секретар је рекао да се процењује да ће у откопе на локалитетима у Радљеву и Јужном пољу, који припадају општинама Лазаревац и Уб, бити потребно уложити између 600 и 700 милиона евра из сопствених средстава ЕПС-а и из кредита и нагласио да се за ту сврху неће тражити стратешки партнер, као за нове термоелектране.

Милановић је рекао да је у Србији од укупно 10 рудника метала приватизовано њих осам, РТБ Бор је и даље у државном власништву, а приватног власника добило је и око 70 рудника неметала.

"Производња угља у Србији је и даље у власништву државе - у Колубари, Костолцу и Ресавици," рекао је Милановић, и додао да је план да држава пронађе нове инвеститоре за руднике који су затворени због неуспешних приватизација, због чега је, како је рекао, немали број рудара остао без посла.

Према његовом мишљењу, држава треба да остане већински власник у РТБ Бор-у у време економске кризе, да не би дошло до обустављања производње, а, што се тиче инвестиција, у топионицу је потребно уложити око 200 милиона евра, а у рударски сектор РТБ Бор око 120 милиона евра, да би производња била још већа.

Милановић је нагласио да је безбедност рудара на раду у Србији на доњој ивици толеранције и објаснио да би свако рударско предузеће, појединачно, требало да улаже у заштиту рудара на раду, а да Министарство енергетике само врши периодични инспекцијски надзор.

"Безбедност рудара у Србији може и мора да буде много боља", поручио је Милановић и додао да просечна плата рудара у подземној експлоатацији угља износи од 40.000 до 50.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи