Американци у потрази за послом

Рекордна незапосленост у САД у последњих 26 година. Велики број незапослених битно успорава економски опоравак. Калифорнијски гувернер Шварценегер буџетски дефицит решава неплаћањем три дневнице запосленима у администрацији те савезне државе.

Без посла у Америци је готово 15 милиона људи. У јуну је отпуштено још пола милиона Американаца и стопа незапослености попела се на рекордних 9,5 одсто.

Тако лоше по америчку радну снагу није било последњих четврт века што пут ка економском опоравку чини дугим и пуним препрека.

Американци су прошлог месеца масовно остајали без посла и стопа незапослености је највиша од 1983. године. Судећи по кретањима у економији, тешко да ће посао наћи на другом месту.

Иако има знакова опоравка, компаније неће да подижу трошкове и запошљавају нове раднике док год се не увере да је економија на чврстим ногама.

"Један од десет Американаца тражи посао. Можете да урадите шта год хоћете са бројкама са Вол стрита, они ће и даље тражити посао. И докле год их не вратимо да раде, они неће излазити и трошити", тврди бизнисмен Метју Рубел.

У неким америчким државама, стопа незапослености је и виша од десет одсто. Мичиген предњачи са 14 одсто, јер је највећи град у држави Детроит седиште посрнулих дивова аутоиндустрије.

"То се дало очекивати у деловима земље где аутоиндустрија има велики удео. Али тамо без посла остају и људи у трговини и сектору услуга и забаве", навео је аналитичар Џон Силвија.

На суморан извештај Министарства рада, који сигнализира да би опоравак економије могао да буде спорији, реаговала је америчка берза. Цене акција су пале.

Администрација Барака Обаме је на удару критика, јер је велики улог ставила на једну карту. Хиљаду милијарди долара уложила је у стимулативни пакет и рекламирала га као меру која ће створити нова радна места.

Запослени у калифорнијској државној администрацији још нису остали без посла, али имају разлога за протест.

Гувернер Арнолд Шварценегер неће да их плаћа три дана месечно не би ли решио мањак у буџету.

Калифорнија је због рецесије у мањку од 24 милијарде долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи