Ликвидација више од 300 предузећа

Надлежне агенције покренуле процес ликвидације и стечаја више од 300 државних и друштвених предузећа без перспективе за даље пословање. Идеја је да се очисти финансијски и привредни систем земље, поручују из Министарства економије.

Министарство економије и регионалног развоја покренуло је процес ликвидације и стечаја за више од 300 друштвених и државних предузећа, за која је детаљном економском анализом утврђено да немају перспективу за даље пословање.

Како се наводи у саопштењу Министарства, више од једне трећине тих предузећа постоји само на папиру, рачуни су им блокирани, нема ниједног запосленог или има само једног формално запосленог.

Како наводи Министарство, вредност имовине тих предузећа знатно је мања од обавеза, плате и доприноси нису уплаћивани од две па чак до 14 година, а нису извршавали ни остале законске обавезе.

"Нека од њих нису поднела финансијски извештај Агенцији за привредне регистре. Идеја је да се кроз процес ликвидације и стечај очисти финансијски и привредни систем ове земље и да се предузећа која немају перспективу кроз законски начин буду угашена", рекао је државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић.

Агенција за приватизацију покренуће процес ликвидације за 240 предузећа, док ће поступак стечаја за око 80 фирми покренути Пореска управа и Фонд за развој, као повериоци код надлежних Трговинских судова.

Предност имају доприноси за пензионо осигурање 

При принудној ликвидацији није предвиђен социјални програм за запослене, па ће радници којима те фирме дугују зараде, своја потраживања намирити из ликвидационе масе.

"Уколико има довољно средстава од продаје имовине предузећа, намириће се сви. Уколико нема довољно средстава, постоје редови у намирењу, а предност имају доприноси за пензионо осигурање, па онда сви остали", објашњава помоћница директора Пореске управе Рада Костић.

На јесен би требало да буде донесен нови закон о стечајном поступку који ће знатно убрзати тај поступак који се водио и по неколико година.

"Стечај не мора неминиовно да значи и крај предузећа. Са друге стране кроз реорганизацију предузећа покушавамо да нека предузећа опоравимо и вратимо у функцију, или бар да се у функцију врати имовина, и на тај начин се намире повериоци, али и остваре интереси власника", каже председник Трговинског суда Стево Ђурановић.

Неки економисти сматрају да су овакви поступци добра вест за нашу економију, али и начин да се смањи укупан дуг привреди.

"Добар део ових људи који ради, годинама не прима зараде, па се поставља питање да ли је овај потез храбар да се прекине с агонијом. Ја мислим да јесте", сматра професор ФЕФА Владимир Круљ.

Комплетан списак предузећа над којима је покренут стечај и ликвидација налази се на сајту Министарства економије и регионалног развоја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи