НИС у плусу у другој половини године

Иако је у прва три месеца забележен губитак од 11 милијарди динара, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко најавио је да ће у другој половини године компанија пословати с добитком. укупна потраживања НИС-а износе око 30 милијарди динара, рекао Кравченко.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко најавио је да ће у другој половини године компанија пословати с добитком, иако је у прва три месеца забележен губитак од 11 милијарди динара, због пада продаје нафтних деривата.

Кравченко је таква предвиђања објаснио новим програмом повећања ефикасности, али је обећао да нафтни деривати неће драстично поскупети.

НИС планира да до краја године повећа производњу безоловних бензина за 80 одсто, а до 2012-те производиће горива без сумпора.

Кирил Кравченко је нагласио да би до краја јула требало да буде формирана нова формула за израчунавање цене нафтних деривата и истакао да се менаџмент НИС-а залаже да прелазак на тржишно формирање цена буде постепен.

"За порезе ми наравно не одговарамо али за цену коштања одговарамо и зато треба да будемо тржишни, а прецизну формулу објавићемо када завршимо преговоре са владом и свим заинтересованим странама, крајем јула месеца", рекао је Кирил Кравченко.

Додао је да се НИС залаже да нова формула обухвати мониторинг цена сирове нафте и цена нафтних деривата у региону.

Циљ НИС-а је нова организациона структура па су, како наводе, главни приоритети очување кадра који зна и хоће да ради и смањење администрације на једну трећину. У компанији има 12 хиљада запослених, а однос је један и по руководилац на два радника.

"Тај социјални програм је прилично комфоран и, вероватно за Србију, без преседана.То је 750 евра по години стажа", рекао је Кравченко.

Коментаришући проблем са завршним рачуном за 2008. и ангажовање новог ревизора, први човек НИС-а је рекао да у овом постоји врло интензиван дијалог са владом и да има шансе да се постигне коструктивно решење за месец дана.

Додао је да је од министра енергетике Петра Шкундрића добио писмо у коме се истиче да ће тај посао бити завршен до 30. септембра.

Потраживања НИС-а 30 милијарди динара

Кравченко је изјавио да укупна потраживања НИС-а износе око 30 милијарди динара, а да су текућа потраживања за ову годину смањена и да износе нешто више од милијарду динара.

На конференцији за новинаре у седишту НИС-а изразио је очекивање да ће текућа потраживања бити измирена у току августа и додао да је дуг јавних предузећа према НИС-у око 20 милијарди динара.

Кравченко је рекао да је укупан дуг НИС-а смањен, али није желео да прецизира колико он износи, и истакао да је тај дуг 'доведен у ред'.

Рад на модернизацији рафинерије Панчево отпочеће у четвртом кваталу ове године, рекао је Кравченко и нагласио да је НИС спреман и за потписивање уговора до краја године о испоруци горива "Петрохемији".

Кравченко је подсетио да је НИС дао своју понуду за то и изразио очекивање да ће влада усвојити заједнички програм који је израђен за оживљавање "Петрохемије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи