Рекордан број нових модела аутомобила у Кини

Кинески произвођачи избацили су на тржиште рекордних 89 нових модела аутомобила у првој половини ове године, саопштило је Удружење кинеских произвођача аутомобила. Свака два дана на тржиште је избациван нови модел, што је до сада незабележено у аутоиндустрији.

Удружење кинеских произвођача аутомобила саопштило је да су произвођачи у тој земљи избацили на тржиште рекордних 89 нових модела аутомобила у првој половини ове године, у којој је најмногољуднија нација на свету дожиела прави "бум" у ауто-индустрији.

Међу новим моделима - од којих су више од 40 домаће робне марке - су 73 путничка "седан" возила, девет спортских-теренаца, шест вишенаменских аутомобила и једно комерцијално возило, пренела је агенција Синхуа.

Помоћник генералног секретара удружења Џу Јипинг оценио је да производња 89 модела у шест месеци значи да је свака два дана на тржиште избациван нови модел, "што је до сада незабележено у аутоиндустрији."

Продаја возила домаће производње у Кини достигла је 4,96 милиона комада у периоду јануар-мај, 14,29 одсто више него годину раније, захваљујући владиним стимулативнимм мерама, рекао је Џу. Домаћи произвођачи ће, како најваљује, представити више од 50 нових модела у другој половини године.

И производња и продаја домаћих возила у Кини у мају је премашила 1,1 милиона јединица. То је трећи месец узастопно да је прескочена бројка од милион возила.

Кина је у јануару постала највеће тржиште аутомобила на свету, претекавши САД, и рачуна да ће у 2009. години продати 10,2 милиона возила, 8,7 одсто више него минуле године.

Највећи скок продаје забележио је кинески огранак америчког произвођача аутомобила "Џенерал моторса" (ГМ), заједничко предузеће "ГМ-Чајна", које је саопштило да су испоруке возила скочиле 38 одсто у првој половини 2009, у поређењу са истим периодом преходне године, пренео је "Глас Америке."

У јучерашњем саопштењу из седишта компаније у Шангају, кинески ГМ је објавио да је продао преко 800.000 возила у тој земљи између јануара и јуна, што представља највећи број возила продатих у то доба године.

"ГМ-Чајна" је објавио да је, у заједничком подухвату са "Шангајском индустријом аутомобила", у том периоду продао 525.000 комерцијалних возила, што представља повећање од 50 опдсто у односу на 2008.

Као резултат заједничког улагања са шангајским ГМ, продато је још 288.843 возила. Кинески огранак америчке компаније је приписао повећање у продаји економском пакету помоћи кога је обезбедила кинеска влада, али и повећаној потражњи за аутомобилима у градовима средње величине и руралним подручјима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи