Враћено поверење у финансијски систем

Реални сектор и пад производње највећи је изазов српске економије. У право време предузети кораци у вођењу монетарне политике. Враћено је поверење у финансијски систем, рекао представник ММФ-а Муриљо Португал. НБС ће и даље водити политику тржишног одређивања девизног курса, поручио Радован Јелашић.

Финансијски и банкарски систем у Србији је стабилан захваљујући добро вођеној монетарној политици, али реални сектор и пад производње највећи је изазов српске економије, оценио је заменик директора Међународног монетарног фонда Муриљо Португал.

После семинара са гувернерима седам централних банака југоисточне Евопе и поводом 125 година Народне банке Србије, Муриљо је рекао да се пажљиво анализирају мере Владе за сузбијање кризе и да је још рано за оцену да ли ће ММФ одобрити у августу другу траншу кредита Србији.

Међутим, Португал очекује позитиван исход преговора Мисије ММФ-а са званичницима Србије поводом ревизије актуелног кредитног аранжмана те међународне финансијске институције са Србијом.

Ако буџетски дефицит буде већи него што је договерен у време склапања аранжмана, Мисија ММФ-а ће, како је рекао Португал, процењивати због чега је дефицит већи и да ли су разлози екстерне природе, на које Влада Србије није могла да утиче.

Португал је рекао да је "импресиониран мерама Владе Србије у циљу ублажавања негативних ефеката светске кризе", истовремено оцењујући да је гувернер Јелашић у право време предузео неке кораке у вођењу монетарне политике, инфлација је одржана на планиранином нивоу, враћено је поверење у финансијски систем земље, а НБС је успела да снизи рефернтну камату.

Гувернер Радован Јелашић је рекао да ће НБС и даље водити политику тржишног одређивања девизног курса.

"Много је важније да се у постојећем режиму девизног курса искористе све могућности него да се мења режим", нагласио је Јелашић.

Поводом написа да су банкарске марже у Србији и до седам пута веће него у Европској унији, гувернер је рекао да су медији мало претерали, али да оне јесу веће што зависи од земље и ризика.

Председник Владе Мирко Цветковић разговарао је јуче са Муриљом Португалом о могућности повећања фискалног дефицита и начинима његовог финансирања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи