Калифорнија "у минусу"

Гувернер америчке савезне државе Калифорније Арнолд Шварценегер прогласио ванредну ситуацију у сфери фискалне политике, због огромног буџетског мањка од 24 милијарде долара. Издавање меница уместо исплата пензионерима, извођачима радова и студентима помиње се као могућа мера.

Рецесија у Сједињеним Америчким Државама погодила је буџете свих савезних држава, а у Калифорнији, где је у буџету чак 24 милијарде долара мањка, можда ће бити принуђени да издају менице уместо исплата пензионерима, извођачима радова и студентима.

Те менице неће моћи да се уновче све до октобра, али многи, како је пренео "Глас Америке", страхују да неће уопште моћи да се уновче.

Парламенти савезних држава широм САД настоје да се изборе са растућим буџетским дефицитом и да саставе крај с крајем, док се буџетски приходи све више смањују.

Гувернер Арнолд Шварценегер прогласио је ванредну ситуацију у сфери фискалне политике, пошто на седници државне скупштине посланици нису усвојили буџет.

Шварценегер је сазвао ванредну седницу државне скупштине у уторак увече, али се посланици нису сложили око буџета.

Они су одбацили Шварценегеров предлог да укину додатна државна социјална давања, вредна пет милијарди долара.

"Гувернер је јасно рекао да неће бити нових пореза, републиканци су рекли то исто, а ми смо рекли да нећемо да десеткујемо социјална давања", изјавио је председник Сената Калифорније, демократа Дарел Стајнберг.

Буџетски проблеми и у другим америчким државама

Још неколико америчких савезних држава води буџетске битке због економске кризе. У Аризони, сукоб се води унутар републиканске партије.

Републикански посланици одбијају да гласају о повећању пореза, док републикански гувернер одбија да потпише буџет без тог повећања.

У Илиноису, чланови синдиката државних службеника блокирали су Представнички дом те државе захтевајући повећање пореза из којег се намирују њихове плате.

Индијана је успела да избегне обуставу рада државних служби пошто је буџет усвојен само неколико сати пре истека крајњег рока.

За многе савезне државе, главни кривац су смањени приходи од пореза на лична примања и некретнине. То је новац на који оне више не могу да се ослоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи