Прве лиценце за коришћење пруга

Дозволе за коришћење железничких пруга добили су Термоелектрана "Никола Тесла", привредно друштво за грађење и ремонт пруга "Згоп" из Новог Сада и фирма за транспорт робе железницом "Комбиновани превоз".

Дирекција за железнице издала је прве три лиценце за коришћење железничких пруга, саопштило је Јавно предузеће "Железнице Србије".

Дозволе за рад добили су Термоелектрана "Никола Тесла", привредно друштво за грађење, ремонт и одржавање пруга "Згоп" из Новог Сада и фирма за транспорт робе железницом "Комбиновани превоз". 

Директор дирекције за железницу Слободан Росић рекао је да ће те фирме почети са радом када буду успостављени механизми за издавање и наплату траса за коришћење железничке инфраструктуре.

Према његовим речима, дозволе за коришћење железничких пруга могу да добију само регистрована правна лица у Србији. 

Росић је навео да стране фирме могу добити лиценце након склапања билатералних споразума са Србијом. 

"Искуства других земаља у којима су уведени приватни оператери су позитивни, а у Србији они ће обављати посао који српска железница није у могућности и не треба да покрије", истакао је Росић.

Росић је нагласио да идеја државе, коју Дирекција за железницу као државни орган спроводи, није да приватни оператери замене "Железнице Србије" или преузму њихову улогу, већ да се изграде на специфичном сегменту транспорта, који иначе нигде у свету не обављају националне железнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи