"Јужни ток" и кроз Турску?

Русија понудила Турској да учествује у пројекту гасовода "Јужни ток". "Што је више варијанти за испоруке гаса, потрошачима ће бити боље", рекао руски вицепремијер Игор Сечин.

Руски вицепремијер Игор Сечин, током састанка са турским министром за енергетику Танером Јилдизом, понудио је Турској да учествује у пројекту гасовода "Јужни ток".

На састанку су разматране различите варијанте и маршруте испорука гаса, међу којима и пројекат "Набуко", преноси агенција Риа Новости.

"Што је више варијанти за испоруке гаса, потрошачима ће бити боље", рекао је Сечин и додао да пројекти морају да буду и економски оправдани.

Руски вицепремијер је уверио турског министра за енергетику да Русија има довољне количине гаса, а само нова налазишта на Јамалу имају доказане резерве од преко 11 билиона кубних метара.

Истичући да се залаже "за транспарентност у доношењу одлука", Сечин је додао да је неопходан прагматичан прилаз, базиран на прецизним рачуницама, заснованим на сигурним количинама енергента.

Прецизни економски прорачуни ефикасности и конкурентности показаће који је пројекат бољи. "Ми сматрамо да је у предности 'Јужни ток' и они пројекти који се реализују са турским партнерима", напоменуо је Сечин.

Гасовод "Јужни ток" ће се поставити испод Црног мора од Новосибирска до бугарске луке Варна, а даље ће у два крака водити преко Балканског полуострва у Италију и Аустрију, премда прецизне маршруте још нису одређене.

Према плановима, овај гасовод би требало да се пусти у рад до 2013. године.

"Јужни ток" пропусних капацитета 63 милијарди кубних метара годишње, требало би да смањи зависност испоручиоца и купаца од транзитних земаља.

Укупне инвестиције у овај пројекат се процењују на 25 милијарди евра.

Пројекат "Набуко", процењен на 7,9 милијарди долара, предвиђа транспорт природног гаса до европских земаља преко Азербејџана, Грузије, Турске, Бугарске, Мађарске, Румуније и Аустрије.

Овај гасовод ће бити наставак већ изграђеног цевовода Баку-Тбилиси-Ерзурум и предвиђа годишњи транспорт 20-30 милијарди кубних метара гаса. Две трећине гасовода ће се поставити преко турске територије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи