Пажљиво вагање услова задуживања

Већина банака одлучила да смањи марже и камате на дугорочне стамбене кредите у отплати. Гувернер Јелашић убеђен да већина банака више неће ретроактивно подизати камате. Ипак, једини сигуран начин да се заштитите од непријатних изненађења, јесте да пажљиво читате уговоре пре него што подигнете кредит, кажу правници.

Подизање банкарских маржи које се правдају променом услова пословања на тржишту није законски кажњиво, али грађане збуњује, а Народну банку је наљутило, па је банкама упутила писмо у којем се наводи да такав потез није у складу с добром пословном праксом.

Већина банака, на које су се грађани жалили да су подизале марже и камате на дугорочне стамбене кредите у отплати, одлучила је да их у наредних месец дана смањи.

Гостујући на сателитском програму РТС-а, гувернер Радован Јелашић је рекао да су се банке у Бечком договору обавезале да степен кредита у Србији одрже на нивоу с краја прошле године, али да то не значи да је Србија "машина за штанцовање новца".

Јелашић је убеђен да већина банака неће ретроактивно подизати камате, тако да се убудуће неће позивати на измењене услове пословања три пута у року од једног дана, "јер ту нема никакве транспарентности, а поготово не како смо је ми замишљали".

У Удружењу банака нису желели да полемишу са Народном банком, али кажу да поштују закон и преиспитују одлуке. У пословним банкама кажу да маржа укључује и стопу инфлације и цену новца са ризицима, па се не може говорити о јединственој камати за све земље.

У Алфа банци подсећају да је принос на капитал најмањи у региону. Објашњавају да раде у врло отежаним условима и да су банке исплатиле милијарду евра када је било панике и то без ичије помићи и тиме дале допринос стабилности финансијског система.

Полемика гувернера са пословним банкама, клијентима ипак не значи много, ако им рате на кредите расту.

Адвокат Душан Ђорђевић каже да им преостаје само превентивно деловање и пажљиво читање уговора. Такође, жалбе самој банци, као и Народној банци, ако им се рате на кредите ретроактивно повећавају, а на крају и тужба суду.

"Наш Закон о облигационим односима предвиђа да, уколико суд установи да су поједине одредбе сувише строге према клијенту код појединих видова пословања, суд може одбити њихову примену", рекао је Душан Ђорђевић из адвокатске канцеларије ЈПМ.

У земљама Европске уније, кредити су под присмотром удружења потрошача и директивама уније. Судска пракса је код нас у овој области веома "сиромашна".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи