За пшеницу 13 динара

Републичка дирекција за робне резерве откупиће од регистрованих пољопривредних газдинстава 65.714 тона пшенице по цени од 13 динара. Овогодишњи род ће бити око два милиона тона, рекао Саша Драгин. Сваки кишни дан за један проценат умањује квалитет зрна, поручују из ПКС.

Министарство трговине и услуга је саопштио да ће Републичка дирекција за робне резерве откупити 65.714 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода по цени од 13 динара по килограму. У цену је урачунат ПДВ.

Пшеница ће се откупљивати од регистрованих пољопривредних газдинстава и земљорадничких задруга, преко Продуктне берзе у Новом Саду.

Минимална количина меркантилне пшенице која ће се куповати од једног регистрованог газдинства је 20, а максимална 100 тона. 

Максимална количина пшенице која ће се откупљивати од земљорадничких задруга је 100 тона.

Средства за куповину пшенице у износу од 854,28 милиона динара и за подмирење трошкова Продуктне берзе, обезбедиће се из буџета Србије.

Овогодишњи род пшенице у Србији биће просечан или нешто испод просека, и износиће око два милиона тона, изјавио је министар пољопривреде Саша Драгин.

Драгин је истакао да обилне падавине забележене крајем јуна, којих се не сећају ни најстарији агрономи, неће добро утицати на домаће усеве.

Министар је забринут због изузетно високе влажност дела рода, који услед неповољних временских прилика не може да се осуши на прихватљивих 17 одсто влаге, колико је потребно за жетву

Помоћ произвођачима пшенице 

Пшеница је до сада пожњевена са око пет одсто површина, навео је Драгин, подсећајући да је том житарицом прошле године засејано око 600.000 хектара.

Када је реч о овогодишњој откупној цени пшенице, Драгин каже да ту цену одређује тржиште и да Влада Србије и Министарство пољопривреде не могу да утичу на њу, али могу да утичу на то да откуп буде регуларан. Министарство је на свим откупним местима поставило инспекцију која контролише регуларност откупа.

"Влада и ресорно министарство такође могу и да произвођаче учине независним од организатора производње и свих оних који у целом процесу производње "желе да узму кајмак од зараде, а да пољопривредницима остане мање", нагласио је Драгин.

Као меру помоћи производачима пшенице, Драгин је навео и постизање договора Министарства пољопривреде са дистрибутерима и произвођачима механизације о увођењу делимичне натуралне продаје механизације, пре свега трактора.

На тај начин ће пољопривредницима бити омогућено да 50 одсто трактора плате у житу за које ће им бити понуђена цена за три динара виша од тржишне цене тог дана, додао је Драгин.

Уз велике напоре, покренут је и систем јавних складишта, па сада већ постоји више складишта у систему у којима ће моћи да буде складиштено више од 200.000 тона жита и додао да ће произвођачи на основу потврде о складиштењу моћи да узму краткорочне кредите за отпочињање нове производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи