Прокопијевић: Излаз у реформи привреде и државе

Реформа пословног окружења и реформа државе једино могу да погурају активности на тржишту у Србији, рекао је економиста Мирослав Прокопијевић. Добра идеја је промена плаћања ПДВ, али је његово повећање контрапродуктивно, сматра Прокопијевић.

Економиста Мирослав Прокопијевић из Центра за слободно тржиште и демократију изјавио је да би излаз из економске кризе требало тражити у реформи привреде и реформи, односно појефтињењу државе.

"Влада Србије би требало да ради на поправци пословног окружења и на реформи државе. Оно што би једино могло да погура активности на тржишту у свим земљама, па и у Србији, то је реформа пословног окружења и реформа државе, појефтињење, а не поскупљење државе и гушење онога што је продуктивно", рекао је Прокопијевић.

Један од излаза могао би бити и промена плаћања ПДВ, да се плаћа по наплати, а не по фактури, навео је Прокопијевић на састанку Радне групе Слободно кретање капитала, које је у Скупштини Србије одржан на тему "Економска криза, мере владе и стабилност финансијског тржишта у Србији".

Прокопијевић је истакао да је ПДВ у Србији један од највећих у Европи и да би његово даље повећање било непродуктивно.

Државна администрација је, како је навео, прегломазна, да тренутно броји 62.000 запослених, али да то није толико драматично када се упореди са бројем запослених у јавном сектору, који запошљава око 120.000 људи.

Прокопијевић је рекао да држава не решава тај проблем, јер би у супротном то проузроковало велика отпуштања, а самим тим и социјалне немире.

Коментаришући владине мере за превазилажење кризе, навео је да се једино могу оправдати кредити за осигурање неликвидности, јер је неликвидност велики проблем.

"Ту је проблем што је држава један од главних креатора неликвидности - директно тиме што не плаћа своје рачуне, а индиректно тиме што толерише великим фирмама не плаћање рачуна", оценио је Прокопијевић.

Прокопијевић: Лош посао са "Фијатом"  

Директор Центра за слободно тржиште и демократију критиковао је посао са италијанском компанијом Фијат", наводећи да ће сав новац бити преливен у џепове италијанских власника те фирме, а као најпогрешнију владину меру навео запошљавање 10.000 грађана.

"Да би влада прикупила средства којима ће субвенционисати ових 10.000 радних места она мора да опорезује фирме које још раде. Тиме повећава њихове трошкове и тиме доводи до тога да ће отприлике толико људи остати без посла", навео је Прокопијевић.

Ненад Гујаничић из Синтеза инвест Гроуп рекао је да су владине мере укидања пореза на приходе по основу камате на девизну штедњу и друге улоге, као и укидање пореза на добит, закаснеле, а да је посебно погрешно што ће се те мере примењивати само до краја ове године.

Састанци Радне групе Слободан проток капитала одржавају се у оквиру пројекта Национални конвент о Европској унији у Србији, у организацији Европског покрета у Србији, а који за циљ има успостављање институционализоване, тематски структуиране дебате између представника државе и недржавног сектора, локалних самоуправа, стучњака о припремама Србије за приступање ЕУ.

Општи циљ пројекта је јачање капацитета Србије за процес ЕУ интеграције и стварање форума за трајну и јавну дебату о европској будућности Србије, а један од циљева је подстицање дијалога између заинтересованих страна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи