Проблеми са малинама

Министарство пољопривреде, после контроле откупних места и хладњача за малине у Златиборском округу, поднело седам пријава за привредни преступ. Удружење хладњача оштро против министра пољопривреде Саше Драгина.

Фитосанитарни и пољопривредни инспектори Министарства пољопривреде поднели су седам пријава за привредни преступ, пет прекршајних пријава и донели 13 решења о отклањању недостатака приликом контроле 16 откупних места малине и хладњача у Златиборском округу.

Представници Удружења хладњача Србије упутили су отворено писмо министру пољопривреде Саши Драгину у коме су оценили да изјавама о откупу малине министар наноси штету многим власницима хладњача и запосленима у том сектору.

Поред тога, министар својим изјавама шаље веома лошу поруку потенцијалним страним инвеститорима који би да уложе средства, знање и технологију у овај сектор наше пољопривреде, наведено је у писму хладњачара.

Хладњачари у писму постављају питање "зашто министар обмањује јавност тврдњом да хладњачари закидају на цени, тежини и квалитету", "да ли је утврђивање цена малине у његовој надлежности" и "на основу чега тврди да је већ уговорена цена од 130 динара за килограм".

Хладњачари подсећају да је држава уложила паре из буџета у две хладњаче у Приликама и Ариљу и траже од министра да обавести јавност каква је судбина тих улагања и зашто је на једну од њих сада стављен катанац.

Подсетили су и да су предлагали доношење Правилника који би увео ред откуп воћа, обезбедио његову већу здравствена безбедност и онемогућио да се храна прерађује у нехигијенским условима.

Хладњачари су подсетили да су земље у које извозе малину у великој економској кризи и да њихови купци неће да купују буђаву малину и позвали министра да посети хладњаче и увери се какав је квалитет овогодишњег рода малине коју примају.

Цена у складу са продајом 

Предложили су да од ове године поново почне да се примењује модел аконтне цене у време откупа, а да се у зависности од продаје формира коначна цена.

"Овај предлог је заживео у већини општина Златиборског и Моравског округа, осим у општини Ариље, где су хладњаче лоше процениле ситуацију на тржишту па су почетну цену са 130 динара смањиле на садашњих 100 динара", објаснили су хладњачари у писму министру.

Што се тиче Ариља, како су навели, њихова малина има посебан бренд, позната је по високом квалитету "који логично прати одговарајућа цена".

Хладњачари су на крају поручили министру да не брине за њихове односе са са пољопривредницима, јер ће се, како наводе, они на крају договорити.

"У продаји малине пољопривредници ове године неће имати екстра зараду као прошле године, али свакако ће остварити добру зараду која ће гарантовати очување ове производње", оценили су хладњачари.

После јучерашње контроле, утврђено је да се на појединим откупним местима јављају неправилности у раду које се односе на непостојање Решења о регистрацији откупа, неистицање откупне цене, рока исплате, назива фирме, стручног лица које ради у хладњачи.

Министарство је саопштило да се контрола откупних места малине наставља континуирано и ове недеље и да ће све нове информације бити доступне јавности.

Министар пољопривреде Саша Драгин изјавио је раније, да је министарство послало инспекције у хладњаче које су снизиле откупну цену малине и поручио да ће бити кажњавани сви покушаји закидања на цени, тежини и квалитету воћа приликом откупа.

"Инспекција је послата да утврди да ли је то покушај да се пољопривредницима обори цена или је нешто друго посреди", рекао је Драгин.

Министар је истакао да инспекција прати шта се дешава у откупу и да ће кажњавати све покушаје закидања на цени, тежини и квалитету малине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи