Ћутали док су профитирали

За једну од највећих превару на "Волстриту" осим Бернарда Мејдофа, криви су сви, од политичара и финансијских регулатора па до малих инвеститора, оцењује лондонски "Фајненшел тајмс". Мејдоф осуђен на 150 година затвора.

Случај америчког берзанског шпекуланта Бернарда Мејдофа, који је осуђен на 150 година затвора због највеће финансијске проневере у историји САД, показује да су за такву превару криви сви од политичара и финансијских регулатора па до малих инвеститора, оцењује лондонски "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Оцењујући да вртоглави обим те преваре захтева оштру казну, амерички обласни судија Дени Чин осудио је јуче Бернарда Мејдофа на 150 година затвора колико су и тражили тужиоци.

Мејдофови адвокати тврдили су да би 12 година било сасвим довољно да њихов 71-годишњи брањеник проведе остатак живота у затвору.

Мејдоф је током 20 година преварио на стотине индивидуалних инвеститора и добротворних друштава за више од 65 милијарди долара, у такозваној пирамидалној шеми, у којој је новцем нових улагача плаћао дивиденде онима који су се учланили пре њих.

Судија Чин је рекао да је "гажење поверења било огромно" и да се нада да ће таква казна одвратити друге од планирања сличних превара. Жртве у судници аплаузом су поздравиле изрицање пресуде.

Тврдећи да је деловао сам, Мејдоф се предао властима у марту и одмах признао кривицу, тако да му није ни суђено. Мејдоф се извинио присутнима у препуној судници рекавши да ће "са тим болом провести остатак живота".

Судија је у образложењу пресуде рекао и да током суђења није стекао утисак да је Мејдоф нарочито помогао тужилаштву у истрази, или да је током испитивања изнео комплетне податке о својим пословним подухватима.

 За превару потребно много "бабица"

Лондонски лист оцењује да Мејдофов случај показује како је за настанак такве преварантске финансијске конструкције било потребно много "бабица".

Пирамидалне шеме попут Мејдофове обично се сруше за само неколико година, јер је просто немогуће извући нова средства како би се исплатили ранији инвеститори.

Дужи период финансијског бума створио је својевремено плодно тле за разне врсте превара, током добрих времена мање инвеститора је тражило свој новац натраг, а компликовани инвестициони пакети, које нико није разумео, учинили су да високи профити које је нудио Мејдоф изгледају мање невероватно.

Ипак, кривицу за епилог треба тражити на више страна, оцењује ФТ.

Америчка Комисија за хартије од вредности, основана 1934. управо да би штитила инвеститоре, игнорисала је упозорења која су стизала, крив је и Волстрит на којем су директори неких водецих светских банака имали сазнања и сумње у Мејдофа, али их нису пријавили властима.

Лист пише и да су сумњали поједини крупни инвеститори који су фантастичне резултате бившег директора берзе "Насдак" приписивали инсајдерским информацијама, али нису имали ништа против профита који им је стизао.

Најзад, криви су и мали инвеститори који, заведени Мејдофовом ауром екслузивности, нису видели шта се крије иза "дима и огледала".

Политичари и финансијски регулатори данас исписују нове прописе и правила како се цела та прича не би поновила. Паметније би можда било да се ради на обнови старог доброг здравог разума и осећаја за реалност, закључује "Фајненшел тајмс".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи