Нема вишњу ко да плати

И поред великог приноса вишања у Јабланичком округу, произвођачи крче своје воћњаке незадовољни откупном ценом. Хладњаче исплаћују 20 динара за прву класу и 15 за вишњу лошијег квалитета, чиме произвођачима стварају губитке.

Произвођачи вишања у Јабланичком округу задовољни су овогодишњим приносима, који су у просеку од 12 до 15 тона по хекатру. Оно чиме произвођачи нису задовољни јесу откупне цене.

Хладњаче им исплаћују 20 динара за прву класу и 15 динара за вишњу лошијег квалитета. Произвођачи тврде да су са овим ценама на губитку, јер само берачу треба да плате 8 динара по килограм. Многи су, због тога, ових дана почели да крче своје вишњике.

"Од како смо почели бербу мучимо се да вишњу продамо. У овом крају, на југу Србије, у свим хладњачама свако вече возимо вишњу а они нас враћају и убацују нам вишњу у другу класу. Не дају паре, па немамо да платимо раднике. Боље је да искрчим вишњик и пробам неку другу културу", каже Станимир Недељковић из Плавца код Бојника.

И његов комшија Драгомир Златковић има исту идеју: "Пролетос сам засадио око 2 хектара нове вишње. Планирам и то да очистим па нек иде нека друга култура, а ако ни то не успе, и то ћемо да чистимо."

Вишњике су почели да крче и многи произвођачи у неколико села лесковачке општине. У хладњачама на подручју јабланичког округа кажу има мањих застоја у откупу јер одједном стигну велике количине вишања које не могу да приме и одмах прераде.

Када је о откупним ценама реч, прерађивачи истичу да је ове године, у односу на прошлу, понуда много већа од потражње, па су и извозне цене смањене. Рок за исплату откупљене вишње је месец дана. До сада је убрано и откупљено око 5 хиљада тона вишања.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи