Храна по стандардима Курана

Основ Халал сертификата чине заповести из Курана, а то је храна која није свињског и алкохолног порекла. У Србији уз 30 одобрених Халал сертификата, још 50 колектива чека на ову потврду.

Пољопривредни индустријски комбинат Бечеј и његова фабрика за прераду поврћа 30-ти је колектив који је у последње три године усвојио систем квалитета здраве и безбедне Халал-хране.

Ради се се о храни за исламски свет који је најмногољуднији у свету и на њега отпада милијарду и седам стотина милиона људи.

Основе тог сертификата су заповести из Курана, а то је храна без свињског и алкохолног порекла.

По речима Мустафе Јусуфспахића, директора Халал агенције исламске заједнице, која је стручно овлашћена за издавање ових сертификата, уз 30 одобрених сертификата, још 50 колектива из Србије чека на ову сертификацију.

Занифа Јусуфи из амбасаде Малезије, које је посетила погоне флоре у Бечеју, нагласила је да је у мају одржан сајам произвођача хране по Халал стандарадима у тој земљи и да су се српски произвођачи успешно представили.

ПИК Бечеј је у нове технологије у фабрици поврћа уложио око шест милиона евра, годишње производи 15 хиљада тона поврћа а половину од ових количина извози.

Золтан Заварго, декан Технолошког факултета у Новом Саду тврди да војвођански произвођачи имају здраву храну и контролисану храну.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи