Инспекцијски надзор хладњача

Министарство пољопривреде послало инспекције у хладњаче које су снизиле откупну цену малине. Министар Саша Драгин упозорава да ће бити санкционисан сваки покушај закидања на цени. Припремљена три програма за подршку жетви пшенице.

Министар Саша Драгин изјавио је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде послало инспекције у хладњаче које су снизиле откупну цену малине и поручио да ће бити кажњавани сви покушаји закидања на цени, тежини и квалитету воћа приликом откупа.

Министар је нагласио да хладњаче морају да размишљају о томе да ће им произвођачи малина бити потребни и следеће године и поручио им да не покушавају да преваре пољопривреднике.

"Кренула је берба и откуп са коректном ценом, и нека се тако и заврши", рекао је Драгин новинарима, у склопу манифестације "Србија Природно" на Тргу републике.

Поједине хладњаче спустиле су цену, какао каже Драгин, "правдајући се лошим квалитетом малина због кише".

Удружење произвођача малина "Виламет" из Ариља организовало је јуче протестни скуп изражавајући незадовољство овогодишњом откупном ценом малине.

Председник Удружења Драгиша Терзић изјавио је да произвођачи траже откупну цену од два евра по килограму и упозорио да ће, уколико по завршетку бербе не буде понуђена откупна цена коју произвођачи траже, малинари блокирати извоз. Тренутна откупна цена је око 100 динара по килограму.

Помоћ државе за жетву пшенице

Министарство пољопривреде је са Дирекцијом за робне резерве припремило три програма за подршку овогодишњој жетви пшенице, рекао је Драгин.

"Робне резерве откупљиваће жито искључиво од регистрованих пољопривредних произвођача и задруга у количини од 20 до 100 тона, што ће чинити 65.000 тона по цени од 13 динара", рекао је Драгин.

Покренута је и кредитна линија за куповину механизације и Драгин очекује да ће "први уговори за куповину трактора почети да се потписују за два дана".

"На тај начин, пољопривредник своју робу неће морати одмах да прода, на основу ње ће моћи да добије краткорочни кредит и уложи у следећу производњу, а своје жито продаје када је добра цена", рекао је Драгин.

По том моделу, 50 одсто вредности механизације ће се плаћати у житу, а цена пшенице рачунаће се три динара више него што је тренутно на Продуктној берзи.

Министарство пољопривреде, само месец дана након усвајања Закона о јавним складиштима, успело је да омогући капацитете за складиштење 180.000 тона пшенице овогодишњег рода.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи