Сиромаштво у Појасу Газе све веће

Пола године након израелске офанзиве на Појас Газе, последице сиромаштва несагледиве. Више од 40 одсто људи незапослено. Израел отежава међународним хуманитарним организацијама да доставе помоћ угроженом становништву.

Сиромаштво у Појасу Газе је све веће, а Палестинци који тамо живе не могу да обнове порушене куће због блокаде Израела, упозорио је Међународни комитет Црвног крста.

Незапосленост је у априлу достигла 44 одсто због колапса економије у Гази, а више од 70 одсто, од око 1,5 милиона житеља тог подручја, живи са примањима мањим од 250 долара за породице до по девет чланова.

Упркос обећањима да ће за реконструкцију тог појаса на обали Средоземног мора донатори дати 4,5 милијарди долара, напоре на обнови ометају ограничења које је увео Израел и не дозвољава испоруку грађевинског материјала, водоводних цеви, резервних делова.

Поред тога, недовљне су испоруке основних лекова, а водоводни и канализациони систем су на ивици колапса, што представља опасност од велике кризе здравља.

Сваког дана се у море испумпава 69 милиона литара делимично пречишћене, или потпуно непречисћене, отпадне воде, што је једнако капацитету 28 олимпијских базена, наведено је у извештају.

"Квартови у Гази који су нарочито јако били изложени израелским ударима наставиће да изгледају као епицентар масовног земљотреса, ако се не дозволи испорука великих количина цемента, челика и другог грађевинског материјала на ту територију ради обнове", истакнуто је у извештају Међународног Црвеног крста.

Израел је почео офанзиву на циљеве исламистичког Хамаса 27. децембра како би зауставио ракетирање своје јужне територије. У тронедељним сукобима погинуло је 1.417 Палестинаца, укључујући 926 цивила, како тврде палестинске организације за људска права. На израелској страни погинуло је 10 војника и троје цивила.

Комитет са седиштем у Женеви упозорава да многи становници Газе тону у још веће очајање јер су хиљаде кућа и имовина уништене и даље немају смештај.

Велики део опреме у болницама је непоуздан и потребна је поправка након свакодневних рестрикција струје.

Здравствени систем Газе не може да обезбеди третман који је потребан многим пацијентима који пате од озбиљних болести.

Трагично, већем броју није дозвољено да напусте Појас и затраже здравствену помоћ на другом месту", додаје се у извештају.

"Опадање животног стандара имаће негативан ефекат на здравље и добробит становништва на дуги рок. Најгоре су погођена деца, која чине више од половине становништва Газе", рекао је Антоан Гранд који предводи делегацију од 109 чланова размештених у Гази.

Комитет УН за истрагу ратних злочина предводи бивши главни тужилац Хашког суда, Јужноафриканц Ричард Голдстон који је најавио наставак саслушања свих оптужених у Женеви. Израел за сада не сарађује са том истрагом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи