Малинари траже веће откупне цене

Уколико по завршетку бербе не буде понуђена откупна цена "црвеног злата" од два евра, малинари неће дозволити извоз, поручено са протестног скупа у Ариљу. Произвођачи очекују реакцију државе и заштиту производње.

Удружење произвођача малина "Виламет" из Ариља организовало је протестни скуп изражавајући незадовољство овогодишњом откупном ценом малине.

Приватне хладњаче вратиле су цену малина са 135 на 100 динара по килограму.

Председник уније произвођача Драгиша Терзић рекао је да произвођачи траже откупну цену од два евра по килограму, али да ће берба неће бити прекидана јер су малинари уложили много новца у производњу.

Терзић је упозорио и да ће, уколико по завршетку бербе не буде понуђена откупна цена коју произвођачи траже, они организовати протесте испред хладњача и на тај начин блокирати извоз.

"Нећемо дозволити да ниједан килограм малине буде извезен", истакао је Терзић.

Председник "Виламета" је оценио понашање хладњача у формирању откупне цене као монополистичко и додао да такав однос представља кршење принципа слободног тржишта.

Према његовим речима, садашња откупна цена резултат је договора већине хладњача.

Произвођачи малина ће закључке са протестног скупа и захтев да буду испитане све околности око формирања овогодишње откупне цене малине, сутра проследити Влади Србије, Министарству пољопривреде и Привредној комори Србије.

"Произвођачи очекују реакцију државе и заштиту производње", закључио је Терзић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи