Произвођачи опрезни код корекције цена

Гориво поскупело у просеку три и по динара по литру. Стручњаци процењују да нове цене горива неће довести до већег поскупљења основних животних намирница, јер су произвођачи и трговци суочени са падом куповне моћи становништва.

Гориво у Србији од поноћи је скупље у просеку три и по динара по литру. Моторни и безоловни бензин кошта 103,7 динара, а нова цена дизела Д2 је 91 динар и 60 пара.

Од почетка године ово је једанаесто поскупљење горива. Литар бензина 7. јануара ове године коштао је 72 динара и 10 пара.

Због мањка у буџету у међувремену су повећане и акцизе, па је за непуних шест месеци бензин скупљи 31 динар и 60 пара.

Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије сматра да је погрешна идеја да се на тај начин може нешто урадити са повећањем буџета и да ће се једино постићи да грађани, односно потрошачи сносе терет ове кризе

За сада нема најава нових поскупљења, али их трговци очекују. Признају да им промет пада.

"Што се тиче робе широке потрошње, пре свега прехрамбених производа, ту је значајна промена структуре тражње у корист повећања продаје јефтинијих производа, док је значајан пад продаје забележен на текстилу и на техници", рекла је председник УО "Меркатор Србија" Станка Чуровић.

Очување конкурентске позиције   

Због пада животног стандарда произвођачи су опрезни код корекције цена.

"И ако ово поскупљење негативно утиче на нашу калкулацију, одлучили смо да останемо на нивоу ових цена, првенствено због смањене куповне моћи и због тога што смо пре 15 дана већ једном подигли цене. Петрпећемо овај губитак", рекао је генерални директор Индустрије меса "Топола" Вукоје Мухадиновић.

У мају прошле године просечна плата у Србији била је 32147 динара. У мају ове године мања је за 1.061 динар и износи 31.086 динара. За годину дана и средњи курс евра већи је за 15 динара.

Ипак, ново поскупљење горива неће битније утицати на раст цена хране, процењују стручњаци.

"Иако је гориво један од најзначајнијих импута у производњи хране није и једини. Произвођачи ће поред тога бити суочени са падом куповне моћи и ако желе да очувају своју конкурентску позицију неће бити у могућности да значајније повећају своје цене", рекао је Горан Николић из Привредне коморе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи