"Гаспром" се шири на Велику Британију

Руски гасни гигант "Гаспром" планира да до 2011. године освоји око десет одсто тржишта Велике Британије. У последњих неколико година извоз руског гаса Великој Британији утростручен.

Председник Управног одбора руског "Гаспрома" Алексеј Милер најавио је да компанија планира да до 2011. године освоји око десет одсто тржишта Велике Британије.

Милер је на годишњој скупштини акционара рекао да на либерализовано тржиште Велике Британије "Гаспром" испоручује око 7,55 милијарди кубних метара гаса годишње, а у последњих неколико година извоз гаса у Британију је утростручен.

Алексеј Милер је изјавио и да због пада тражње гаса у Европи, "Гаспром" може да коригује рокове реализације планираних пројеката.

Руски концерн је већ донео одлуку да на годину дана одложи почетак експлоатације великог налазишта Бованенко на Јамалу.

Говорећи о намери "Гаспрома" да смањи инвестициони програм, Милер је указао да се програм коригује не због тога што холдинг нема потребна средства, већ зато што планирани капацитети неће бити потребни, због пада тражње.

Највећи произвођач гаса на свету ће, према речима Милера, отварање нових капацитета ускладити са ситуацијом на тржишту.

Председник Упраног одбора компаније сматра да је руска енергетика превазишла дно кризе, и да се запажа стабилан раст цена енергетских сировина.

Потпредседник управног одбора компаније Александар Медведев изјавио је раније да "Гаспром" очекује пад прихода за безмало 40 одсто ове године, на 40 милијарди долара, због пада тражње и цена, изазваних светском финансијском кризом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи