Москва спремна на сарадњу

Учесници српско-руског форума истакли неопходност ширења сарадње, пре свега у области изградње инфраструктуре у Србији и оценили да споразум о слободној трговини није довољно искоришћен. Неопходно је побољшати привредну сарадњу, поручио представник руског председника Полтавченко.

Економску сарадњу Србије и Русије треба подићи на виши ниво, пошто за то постоје обострана заинтересованост и добре политичке претпоставке, оценили су учесници Српско-руског бизнис дијалога, који је одржан у Москви.

Енергетски споразум Србије и Русије је оцењен као посебан успех у економским односима две земље јер представља основ за уанпређење привредне сарадње и на дужи рок решава проблем стабилног снабдевања Србије и Југоисточне Европе природним гасом.

На састанку је изражено задовољство формирањем заједничког предузећа "Србијагаса" и "Гаспрома", а најављено је и скоро оснивање заједничке банке.

Учесници форума су истакли неопходност ширења сарадње, пре свега у области изградње инфраструктуре у Србији и оценили да споразум о слободној трговини није довољно искоришћен.

На заседању су српску страну представљали потпредседник Владе и министар полиције Ивица Дачић, министар спољних послова Вук Јеремић, министар енергетике Петар Шкундрић, заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић, копредседник дијалога Бранислав Грујић, директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, као и директори већих српских предузећа.

Руску делегацију представљали су представник председника Русије за Централни федерални округ Георгиј Полтавченко, директор Московске банке Андреј Бородин и министар у Влади Михаил Нижегородски.

Ускоро и о кредитима

Ивица Дачић је рекао да су међу приоритетима Владе Србије односи са Русијом. Политички односи две земље су, према његовим речима, на високом нивоу, али су економски на ниском, па је, како је рекао, заједнички задатак да се побољшају.

Трговинско-економска сарадња за прошлу годину износила је четири милијарде долара, што је према Дачићевим речима, незадовољавајуће. За прва четири месеца ове године трговинска размена је износила само 821 милион долара, јер је извоз Србије у Русију смањен за 41 одсто, а увоз из Русије за 43 одсто.

Дачић је рекао да је то последица глобалне економске кризе, али да има довољно простора да се економска сарадња прошири.

Најавио је да ће министарства финансија две земље ускоро разговарати и о кредитном аранжману за финансирање градње београдског метроа, довршетак обилазнице и превазилажење проблема у буџету.

Партнерски односи    

Георгиј Полтавченко каже да сарадња две земље у енергетској области има стратешки значај и изразио наду да ће у најскорије време бити завршено формирање заједничког предузећа за изградњу гасовода "Јужни ток".

Министар Јеремић је рекао да Русија пружа "несебичну, широку и потпуну подршку напорима Србије да очува територијалну целовитост земље".

Према његовим речима, када Србија уђе у Европску унију Русија ће јој увек бити "најбољи пријатељ".

"Учинићемо све да се привилеговани партнерски односи које имамо на политичком пољу, прошире и на економске поље", рекао је Јеремић.

Навео је да су председници Русије и Србије Дмитриј Медведев и Борис Тадић почели дијалог о стратешкој сарадњи у области улагања у инфраструктуру у Србији.

Копредседник дијалога Бранислав Грујић је најавио да ће се у Србији у наредних шест месеци радити на формирању државно-приватне структуре, која би помагала малим предузећима да наступају на руском тржишту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи