Неопходан закон о потрошачким кредитима

Удружење банака одлучно негира тврдње премијера Цветковића да су марже банака у Србији седам пута веће него у њиховим матичним земљама. Удружење потрошача сматра да изјава премијера неће утицати на висину маржи. Стручњаци оцењују да је решење у законској заштити потрошача.

Податак да су марже банака у Србији седам пута веће него у њиховим матичним земљама, који је пред чланицама УН навео премијер Мирко Цветковић, узбуркала је јавност у Србији.

У Удружењу банака кажу да то није тачно, и да је проблем и у томе што премијер те податке није саопштио најпре њима док је био у Србији.

Ипак, Удружење потрошача не очекује да ће та изјава утицати на саму висину маржи.

Други пут за месец дана, банке су прозване због маржи, најпре зато што су их ретрокативно повећале, а сада и због њихове висине.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да је његов кабинет упоредио камате и дошао до података да су марже у Србији и до седам пута више него у матичним земљама банака.

У банкарском Удружењу кажу да их је та вест изненадила и затекла, због начина на који им се премијер о тако важном питању обратио, и то са другог континета.

"То није ни тачно, и мислим да то заслужује дубоку анализу", каже Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Србије.

Поједини економисти имају другачију рачуницу од банкара и премијера, али су става да пад маржи не треба очекивати док се не повећа кредитни рејтинг земље.

"Висина каматних маржи је до два и по пута већа у односу на Хрватску, јер је конкуренција у Србији много маЂорђе Ђукић, професор Економског факултета

Стручњаци оцењују да у овакавим околностима изјава премијера може бити корисна, али је њу најпре требало да саопшти у Србији самим банкарима, али и гувернеру и широј јавности.

"Сада треба очекивати рекацију банака, да доказују колике су њихове марже, а треба очекивати и реакцију грађана јер су неке услуге плаћали више него у окружењу", објашњава Радојка Николић, уредница магазина Бизнис.

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић сматра да изјава премијера неће утицати на то да се банкари одрекну маржи.

Према речима Паповића, решење је законска заштита потрошача, па би за почетак било потребно донети Закон о потрошачким кредитима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи