Решавања социјалних проблема преговорима

Најбољи начин за решавање проблема између радника и послодаваца је социјални дијалог, оценио министар Љајић. Уколико дијалог изостане, економска криза могла би да прерасте у социјалну кризу.

Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић оценио је у Нишу да је социјални дијалог најбољи начин за решавање проблема између радника и послодаваца јер би у супротном економска криза могла прерасти у социјалну кризу.

"Ма колико позиције биле супротстављене, а интереси различити, најбољи начин је да се кроз социјални дијалог решавају проблеми", рекао је Љајић у седишту Савеза самосталних синдиката у Нишу.

Министар је, заједно са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем, разговарао са представницима штрајкачких одбора нишких фабрика "Нитекс" и "Грађевинар".

Представници синдиката и министар Љајић договорили су се да организују састанак наредне седмице са власником "Нитекса" и "Грађевинара" Дорђијом Ницовићем, а штрајкачи су обећали да неће радикализовати штрајкове.

Љајић је рекао да је улога државе у споровима радника и послодаваца само посредничка.

"Ми немамо надлежности у решавању проблема у овим компанијама јер су приватизоване, али не можемо да забијамо главу у песак", рекао је минситар.

Љајић је рекао да проблеми у приватизованим фирмама у Србији, у већини случајева настају после две године, односно када истекне обавеза праћења реализације купопродајних уговора.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је рекао да је приватизацијом у Србији уништена српска привреда.

"Има велики број компанија које су купљене само да би се градило на тим просторима, да би се препродало земљиште, али је дошла економска криза и власници немају коме да препродају змељиште и не знају шта да раде са купљеним фабрикама.

"Министарство економије не може да се прави да тај проблем не постоји", рекао је Орбовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи