Земље у развоју траже хитну помоћ

Афричке, азијске и карипске земље затражиле на самиту у Њујорку помоћ у превазилажењу кризе од богатих. Представници 126 земаља чланица Уједињених нација треба да усвоје завршни документ конференције.

У седишту УН у Њујорку наставља се Конференција о светској финансијској и економској кризи и њеном утицају на развој, на којој учествује и премијер Мирко Цветковић.

Током Конференције, афричке, азијске и карипске земље нагласиле су да економска криза коју нису изазвале уништава њихове земље и затражиле од богатих држава, одговорних за крах, да им помогну. 

Излазећи на светску сцену први пут од како је криза почела у САД прошле јесени, председници и министри земаља у развоју су на самиту у Њујорку рекли да је нова помоћ потребна одмах, да би се зауставили растуће сиромаштво и глад, и спречили друштвени нереди.

Шеф дипломатије Бангладеша Дипу Мони, говорећи у име најмање развијених држава, каже да криза има "несразмерно негативан утицај" на најсиромашније народе света, који имају "изузетно ограничене могућности да се носе са кризом."

Тим земљама је неопходна хитна помоћ међународне заједнице. 

Премијер Белиза, Ден Баро, у име Кариба је рекао да "изданци економског опоравка за који неки тврде да се појављују на обзорју индустријализованог света, нису достигли ни ниво маште у нашим малим земљама."

Представници 126 земаља чланица Уједињених нација треба да усвоје завршни документ конференције.

Нацрт документа, који се још усаглашава, како преноси Ројтерс, садржи закључак да земље чланице сматрају приоритетом потребу свеобухватне реформе Међународног монетарног фонда.

Помиње се потреба да брзо растућа тржишта и земље у развоју повећају утицај на доношење одлука ММФ-а до почетка 2011. године, кад ће се поново одређивати квоте гласова појединих његових чланица.

Група 20 кључних земаља које држе преко 80 одсто светске привреде сложила се на самиту у априлу да створои пакет финансијске помоћи од 1.100 милијарди долара, из кога је 50 милијарди долара намењено сиромашним државама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи