"Гаспром" очекује 40 одсто мањи приход

Руска компанија "Гаспром" очекује 40 одсто нижи приход него у 2008. години. Криза је уназадила компанију и потребно је одређено време како би се достигли прошлогодишњи рекордни резултати, оцењује директор компаније Александар Медведев.

Гасни гигант "Гаспром" очекује да ће ове године остварити 40 одсто нижи приход него прошле године, због пада тражње и цена, али не намерава да због тога мења политику цена и усклађује је са привременим променама на тржишту, изјавио је председник управе руског холдинга Александар Медведев.

Највећи произвођач гаса у свету, који држи монопол на извоз овог енергента из Русије, прошле године је остварио рекордан приход од око 65 милијарди долара.

"Криза је уназадила компанију и потребно је одређено време како би се достигли рекордни прошлогодишњи резултати", рекао је Медведев.

"Пад цена је морао да се одрази на приход, а уз све присутне проблеме у овој години остварићемо прилив од око 40 милијарди долара, што је више него 2006. и 2005. године", рекао је Медведев.

Председник руске компаније је додао да је то доста уздржана прогноза, имајући у виду да "Гаспром" запажа раст тражње гаса, почев од априла, пренео је Ројтерс.

Европа смањила увоз гаса

Према речима Медведева, европске земље су видно смањиле нето увоз гаса у време најоштрије кризе, у четвртом тромесечју прошле и првом кварталу ове године. Европа је смањила увоз за скоро 20 одсто или 30,4 милијарди кубних метара.

"Гаспром" ће због тога у првом овогодишњем полугођу извести 59,5 милијарди кубних метара гаса или 74 одсто раније планиране количине.

У целини, "Гаспром" рачуна да 2009. године у земље осим Заједнице Независних Држава извезе 142,1 милијарду кубних метара гаса, што је за 10,5 одсто мање од 158,8 милијарди кубика лањског извоза, рекао је Медведев.

Председник руске компаније верује да ће успети да ове године повећа производњу, која је у првих пет месеци опала за 20 одсто.

Просечна извозна цена руског гаса премашиће 280 долара за хиљаду кубних метара у 2009. години, што је знатно ниже у поређењу са просечном ценом од 407 долара у 2008. години и рекордних 500 долара које је концерн наплаћивао у четвртом кварталу прошле године.

Без промене политике цена 

Медведев је признао да су цене "Гаспрома", које се формирају једном у шест месеци у зависности од цене нафте, биле више у односу на конкуренте крајем прошле и почетком ове године, али је одбацио оптужбе неких експерата да је холдинг у време кризе водио нефлексибилну политику цена.

"Са таквим закључком се ни ја ни моје колеге категорично не слажемо", рекао је Медведев.

Ситуација са извозом почетком ове године не може се разматрати одвојено од рекордних резултата прошле године, када је "Гаспром" извезао у Европу 5,5 одсто више гаса, без обзира на то што је, према подацима Евростата, тражња порасла за само 2,7 процената.

"Купци који су ове године смањили куповину повећали су потрошњу гаса из подземних складишта, која су пунили раније купљеним руским гасом", рекао је Медведев.

"Ми нећемо мењати формулу за одређивање цене, јер она обезбеђује оптимално пословање, како при расту тако и при паду коњунктуре", закључио је Медведев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи