Преговори о руској помоћи Србији

Ресорна министарства Србије и Русије разговарају о условима финансијске помоћи намењене стабилизацији буџета Србије, изградњи метроа и инфрастуктуре.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин потврдио је да министарства финансија Србије и Русије преговорају о условима под којима ће Србији бити упућена финансијска помоћ за стабилизацију буџета, за изградњу метроа и инфраструктуре.

"Дошло је до преписке између председника наших двеју земаља о пружању финансијске подршке стабилизацији буџета Србије, изградњи метроа и других инфраструктурних објеката", рекао је Конузин новинарима после седнице Секције Привредне коморе Србије за Руску федерацију.

За изградњу метроа и остале инфраструктуре, одређена количина средстава биће одобрена на основу конкретних пројеката, истакао је Конузин.

Према његовим речима, слободна трговина између Србије и Русије одвија се са 95 одсто производа у том режиму.

Конузин је предочио да се и на седници Секције Привредне коморе Србије за Руску Федерацију разматрало да се још неки производи укључе у режим слободне трговине, а посебно заинтересовани били су произвођачи намештаја.

Коментаришући статус компаније "Југоросгас", руски амбасадор је нагласио да су о томе разговарали директори "Србијагаса" и "Гаспрома", Душан Бајатовић и Алексеј Милер, и да се разговори о финансијском учешћу српске и руске стране у тој компанији настављају, тако да је рано говорити какав ће бити њихов исход.

Говорећи о губицима "Нафтне индустрије Србије", Конузин је рекао да тај случај анализирају најстручнији ревизори и да би требало сачекати њихову процену.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин у уводном излагању на седници подсетио је да је нови Протокол о изузецима из режима слободне трговине Србије и Русије, потписан у априлу.

Протокол предвиђа проширење листе производа за извоз без царине, али се због техничких проблема још не примењује.

Бугарин је указао да је због тога изгубљено прво полугође ове године за многе српске и руске извознике.

Истичући важност успостављања безвизног режима са Русијом, који ће олакшати проток људи, Бугарин је истакао да очекује да се у наредних неколико година обим српско-руске спољнотрговинске размене удвостручи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи