Обустављена производња у "Петрохемији"

"Петрохемија" из Панчева, која због дугова не може да обезбеди сировине за рад, обуставила производњу. Синдикати најављују штрајк уколико се не постигне договор.

Панчевачка "Петрохемија" обуставила је данас производњу на 30 дана, јер због дугова од 210 милиона евра више нема новца да набавља сировину за рад.

Генерални директор "Петрохемије" Слободан Аџић рекао је на конференцији за новинаре да је ту одлуку потврдио и Управни одбор компаније и да ће заустављање производње у наредна 24 сата бити еколошки безбедно.

Аџић је истакао да "Петрохемија" нема право да ради у ситуацији када производи губитке који достижу и до седам милиона евра месечно.

Председник Управног Одбора "Петрохемије" Бранислав Зец каже да ће се смањити трошкови, број запослених, плате и да ће за наставак рада обезбедити кредит, уколико не дође до договора са највећим повериоцима.

Надлежни кажу да је заустављање погона било неопходно јер је овакво пословање неодрживо.

Заменик председника управног одбора и члан радне групе за консолидацију компаније Саша Павлов рекао је да "Петрохемија" није ликвидна због дугова НИС-у, "Лукоилу" и држави, као и да тај дуг износи укупно 210 милиона евра.

Павлов је истакао да "Петрохемија" има бар 500 запослених вишка, што је петина од укупног броја радника.

"Бирајући између две могућности - стечаја или реструктуирање компаније - одлучили смо се за ово друго у договору са Владом Србије и НИС-ом, који нас снабдева основном сировином и чија рафинерија у Панчеву користи нашу енергану и фабрику за пречишћавање вода", рекао је Павлов.

Павлов је изразио уверење да ће за две до три недеље бити пронађена најбоља решења за стабилно пословање Петрохемије, што подразумева обезбеђивање сировина, уштеде од 1,9 милион евра месечно, укључујући и смањење зарада, као и броја запослених.

Штрајк синдиката 

Сва три репрезентативна синдиката панчевачке "Петрохемије" одлучиваће наредних дана о ступању у штрајк због заустављања производње у тој фабрици, изјавио је председник Самосталног синдиката "Петрохемије" Миша Фарага.

"Самостални синдикат ће ступити у штрајк уколико се челници фабрике не договоре са представницима Нафтне индустрије Србије и "Лукоила" о исплати дугова и наставку испоруке сировог бензина, како би фабрика почела да ради пуним капацитетом", рекао је Фарага за Радио Панчево.

Председник Сменског синдиката Златко Бекић је истакао да очекује да преговори о испоруци сировог бензина "Петрохемији" буду позитивни, али ће тај синдикат подржати штрајк уколико је, како је додао, "то озбиљна намера осталих колега и ако то није неки маркетиншки потез".

"Петрохемија" је највећи извозник у држави, од ње живи добар део Панчева и о тешкоћама у фабици требало би да се изјасни и градска управа. Ово је испит за све државне институције", рекао је Бекић.

Синдикат инжињера и техничара "Петрохемије" најавио је да ће до сутра одлучити да ли ће подржати штрајк.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи