Отпуштање по закону

Изменама постојећег и доношењем новог закона број државних службеника би, до краја ове године, требао да буде смањен за десет одсто. Нови закони морају да олакшају отпуштања а ефекти ће бити видљиви у буџетским уштедама.

До краја године десет одсто државних службеника требало би да остане без посла", изјавио је за РТС министар економије Млађан Динкић.

Министар је објаснио да ће отпуштање бити регулисано посебним законима, будући да препоруке нису дале резултате. Реч је о изменама Закона о државним службеницима и посебном Закону о потребном броју запослених у локалној администрацији и јавним предузећима, који у септембру треба да се нађу пред посланицима.

У четвртак ће, на седници Владе, бити формирана комисија на челу са генералним секретаром Тамаром Стојчевић, која ће се бавити израдом закона о броју радника у администрацији на републичком и локалном нивоу.

Министар Динкић је рекао да је у министарству економије отпуштено 135 службеника и да ће бити још отпуштања.

Раније су из министарства пољопривреде најавили вишак од 98 запослених, док су из министарства за НИП, енергетику, инфраструктуру, унутрашње послове, поручили да прекобројних нема.

"Немамо вишкова, али нећемо тражити ни да запослимо нове. Ми радимо као приватна фирма, ефикасно", каже министар за заштиту животне средине Оливер Дулић.

У државној управи 2000. године радило је 8. 000, а сада 28. 000 службеника. Ту се убраја и 12 хиљада службеника преузетих након распада државне заједнице, а недостаје број запослених у полицији, војци и Безбедносно информативној агенцији, јер се они воде као службена тајна. У Општинама, према процени, ради 23. 000 службеника.

Као пример прегломазне локалне администрације министар Динкић је навео Лексовац. Тамо у управи ради 700 службеника, а у фондовима и комуналним предузећима још 1.300. И пре новог закона надлежни ће смањити администрацију.

Стручнајци кажу да је проблем у томе што је свака власт доводила своје кадрове, а задржавала постојеће. Нови закони морају да олакшају отпуштања, чији ће се ефекти видети у уштедама у буџету за идућу годину.

"Новим законима ће се, како РТС сазнаје, увести критеријуми које службеници у обављању посла треба да задовоље. Такође, биће и тромесечног оцењивања њиховог рада, од чега ће зависити и положај и плата", каже уредник "Блиц Новац" Мијат Лакићевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи