Европа поново без руског гаса?

Русија упозорила Украјину да уговорна дисциплина мора да се спроведе и да ће оштро реаговати уколико Кијев не плати испоручени гас до 7. јула.

Руски премијер Владимир Путин упозорио је да, у случају да Украјина не плати испоручени гас до 7. јула, Москва "оставља себи право да делује" полазећи од тога да се уговорна дисциплина мора поштовати.

Руски премијер је подсетио да је Русија авансно уплатила Украјини за транзит гаса до почетка 2010. године и кредитирала Украјину са 2,2 милијарде долара, уз нулту камату.  "То је кредит без преседана", истакао је Путин.

Руски премијер је рекао да је нејасно зашто Украјина има проблема са плаћањем руског гаса, с обзиром на објављене информације да располаже са девизним резервама од 27,8 милијарди долара.

"Последња уплата извршена је 7. јуна, а следећу очекујемо 7. јула, али Кијев шаље сигнале да нема средстава, што и нас и европске потрошаче ставља у неизвесну ситуацију", рекао је Путин.

Премијер Русије је подсетио да се Русија обраћала ММФ-у и Европској комисији са предлогом да проучи могуће суфинансирање Кијева у куповини руског гаса.

"Русија предузима све како би се избегла криза слична претходној, али наше могућности нису неограничене. Излазимо Кијеву у сусрет, не наплаћујемо пенале, финансирамо куповину руског гаса" нагласио је Путин.

Путин је указао да постоје уговори и девизне резерве од 27,8 милијарди долара, из којих је Кијев, по свему судећи, измирио последњу уплату.

Руски министар финансија Алексеј Кудрин подсетио је да се у протекле две недеље састајао са представницима Европске комисије и ММФ-а, и да је том приликом разјашњено да међународне финансијске организације немају средстава којима би кредитирале украјинску куповину руског гаса.

Кудрин сматра и да су девизне резерве Украјине на нивоу који дозвољава плаћање гаса. Проблем је компанија "Нафтогас" која нема резерве у националној валути којима би платила испоруке.

Словачка тражи алтернативне путеве 

Премијер Словачке Роберт Фицо рекао је да ако ако се обуставе испоруке гаса, Словачка нема разлога да страхује од понављања ситуације са почетка године, када је више од осталих у Европи настрадала због прекида испорука руског гаса преко украјинске територије због гасног спора између Москве и Кијева.

"Могућне стопирање испорука гаса, највероватније крајем прве недеље јула, неће имати последице по словачке породице и индустрију. Словачка, која све потребе за гасом подмирује руским енергентом, тражи алтернативне маршруте за његово допремање", истакао је премијер Словачке.

У јануару је 1.000 словачких компанија било принуђено да заустави или смањи производњу, што је један од разлога привредног пада од 5,6 одсто у првом кварталу. Суседне земље ЕУ су тада помогле Словачкој да избегне још тежу кризу, упућујући јој део гаса из својих залиха.

Према споразумима закљученим у јануару, Украјина је у обавези да плаћа испоручен гас у претходном месецу до седам дана следећег месеца. Међутим, Влада у Кијеву указује да нема новца и рачуна на кредите европских банака.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је прошле недеље одбио да из буџета ЕУ одобри Украјини кредит за плаћање руског гаса.

Убрзо после изјаве словачког премијера, руски холдинг "Гаспром" је саопштио да је забринут због недовољних резерви гаса у Украјини и није убеђен у њене способности да плаћа испоруке, али да је још рано говорити о обустави снабдевања у јулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи