Раст цена нафте је непредвидив

Много је различитих фактора који утичу на кретање цена нафте, а ниво који би могао бити досегнут је реално непредвидив, сматра Метју Симонс бивши председник компаније "Симонс Интернационал".

Постоји више фактора у постојећем свету који могу реално утицати на нафтно питање, и то како у краткорочном тако и у дугорочном смислу, изјављује Метју Симонс бивши председник компаније "Симонс Интернационал".

Симонс даље прецизира свој став наводећи украјинску гасну кризу, претњу Нигерије да ће затворити комплетну нафтну инфраструктуру, штрајк у Венецуели и немире у Перуу.

Све то, по речима Симонса, може имати "невероватно велики утицај на снабдевање нафтом светског тржишта".

"Ако једна од четири, или пет наведених појава крене у негативном смеру, цене нафте би могле ићи знатно изнад прогнозираних нивоа. А ако се негативан тренд поклопи код две или три појва истовремено, мислим да је практично немогуће предвидети на ком ће се нивоу раст цена зауствити", наглашава Симонс.

Бивши председник компаније "Симонс Интернационал" каже да је тачно да је мала тражња за "црним златом" али су користи од складиштења нафте у шпекулативне сврхе изузетно наглашене тако да то утиче на постојећи тренд цена.

Цене сирове нафте су данас снижене, трећи пут узастопно, што је у складу са истом тенденцијом на глобалном тржишту акција које је под притиском услед бојазни да ће економиски опоравак у свету бити спорији него што се очекивало.

Сирова нафта за испоруку у августу на тржишту у Њујорку је појефтинила 1,13 долара, или 1,7 одсто, на 66,37 долара за барел, док је нафта марке "брент" за испоруку у августу у Лондону појефтинила 1,08 долара, или 1,6 процената, на 65,90 долара по барелу, пренела је агенција Блумберг.

Нафта је сада више од шест долара јефтинија од овогодишњег максимума (73,23 долара за барел), чиме се приближила прогнозираној корекцији наниже за 10 одсто, указали су аналитичари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи