Огромна уштеда од повластица ЕУ

Уколико ЕУ укине извозне повластице Србији, губитак српских извозника за три месеца износио би 83 милиона евра, упозорава директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић. Представљена електронска база података царинских стопа за увоз производа из Уније.

Директор канцеларије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да ће уколико ЕУ одлучи да укине аутономне трговинске мере према Србији, односно бесцарински извоз у ЕУ, губитак српских извозника за три месеца износити 83 милиона евра.

Представљајући електронску базу података царинских стопа за увоз производа из ЕУ, Делевић је истакла да када је реч о примени Прелазног трговинског споразума у Србији, треба имати у виду да његова примена "уравнотежава оно што ЕУ чини већ девет година".

"За тих девет година ЕУ је примењивала аутономне трговинске мере према свим земљама региона, па и Србији, и уштеда српских извозника у том периоду износила је више од две милијарде евра, а само у прошлој години више од 380 милиона евра", рекла је Делевић у Привредној комори Србије.

"Када би ЕУ због економске кризе престала да примењује аутономне трговинске мере онда би наши извозници изгубили за три месеца корист, коју имају од преференцијалног третмана, од 83 милиона евра", прецизирала је Делевић.

Према њеним речима, корист коју су европски извозници у Србију остварили због примене Прелазног трговинског споразума за та три месеца је 17 милиона евра, што је скоро петоструко мање.

Потпредседница ПКС Видосава Џагић рекла је да ће електронска база података царинских стопа, која је постављена на Интернет порталу коморе, помоћи предузећима, јер више неће морати да претражују споразуме, законе, уредбе већ ће на једном месту имати информацију о царинским стопама на производе из ЕУ.

Џагић је оценила да ће база података бити од велике помоћи фирмама у планирању трошкова и промена у ценовној политици, јер ће им дати увид у ефекте примене царинских стопа по њихове робне токове.

База података може да се претражује било према тарифном броју, кључној речи или групи производа, а на сваком извештају који база достави кориснику налази се и линк на Споразум о стабилизацији и придруживању, као и посебан члан споразума и анекс или протокол који регулише конкретан производ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи