Две милијарде динара сиромашним општинама

У оквиру програма "Развој инфраструктуре 40 најнеразвијенијих општина" министарство за НИП одобрило 143 инфраструктурна пројекта. Реализација пројеката почиње у јулу а завршетак планиран за крај буџетске године. За пројекте обезбеђене две милијарде динара.

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић одржала је, поводом почетка реализације пројекта "Развој инфраструктуре 40 најнеразвијенијих општина" радни састанак са председницима општина.

Ресорно министарство је у оквиру тог програма одобрило 143 инфраструктурна пројекта који ће бити започети током јула, како би до краја буџетске године били и реализовани.

За те пројекте обезбеђене су две милијарде динара.

На тај начин максимално ће бити искоришћена грађевинска сезона и већ до краја године требало би да буде спроведена трећа фаза у којој ће бити анализирани позитивни ефекти изведених пројеката.

Током претходне године, у првој фази пројекта, анализирана је ситуација на терену, одређени приоритетни инфраструктурни пројекти како би стандард живота за око 800.000 станивника тих општина био унапређен.

У 40 најсиромашнијих општина у Србији комунална и путна инфраструктура је катастрофална, 46 одсто њихових становника пије воду из бунара која се не контролише, а 85 одсто нема канализацију.

Нови путеви, водовод и канализација

Реализацијом пројеката у тим општинама биће изграђени нови путеви, водовод и канализација, школе, вртићи и друго, а посредно ће бити повећана и запосленост становништва.

Калановићева је задовољна чињеницом да је 38 јавних набавки већ покренуто и најавила да ће у наредних 15 дана бити објављена још 21, јер је документација спремна.

Министарка је оценила да је домаћа оператива "заказала", иако су услови конкурса били такви да су на њих могле конкурисати и мање фирме, а локална предузећа и када су се јављала нису нудила најнижу цену, па им, у складу са Законом о јавним набавкама, послови нису поверени.

Калановићева је председницима општине рекла да су понуђене цене ниже од очекиваних па је министарство уштедело нешто новца, који ће бити усмерен у оне општине које су показале најодговорнији однос према пројектима.

Новац ће бити усмерен на стимулативне пројекте, или наставак постојећих пројеката.

Пројекат развоја инфраструктуре у 40 најнеразвијених општина Србије представља партнерски однос министарства и општина, а у њему су одабрани пројекти који су у интересу великог броја грађана и знатно побољшавају инфраструктурне капацитете тих локалних самоуправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи