Конфузне прогнозе о изласку из кризе

Организација за економску сарадњу и развој ће први пут од почетка кризе побољшати своје економске прогнозе, најавио је генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гурија. Светска банка процењује да ће светска привреда ове године пасти за 2,9 одсто.

Генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Анхел Гурија рекао је да ће та организација први пут од почетка глобалне привредне кризе побољшати своје еконоске прогнозе.

Челник ОЕЦД-а је у изјави агенцији Ројтерс упозорио да ће, упркос томе, водеће светске привреде ове године имати пад и да ће се проблем назапослености наставити.

У прогнози ОЕЦД-а из марта наводи се да ће привреде земаља чланица организације ове године имати пад за 4,3 процента, а нову прогнозу саопштиће у среду, пренеле су светске агенције.

"Очекујемо веома тешку 2009. годину, са негативним растом у земљама ОЕЦД", изјавио је Гурија, указујући да ће стопа запослености стално падати и када почне опоравак привреде.

Главни економиста Међународног монетарног фонда Оливије Бланшар је прогнозирао да привредно оживљавање, највероватније, неће бити баш снажно.

Истовремено, Светска банка је упозорила да су изгледи за опоравак глобалне привреде "неуобичајено неизвесни", упркос недавним знацима побољшања у неким развијеним земљама и снизила је процену овогодишњег раста за већину економија.

СБ процењује да ће светска привреда ове године пасти за 2,9 одсто, док је марту очекивала да ће тај пад бити 1,7 процената, док у области еврозоне, са 16 земаља чланица, прогнозира да ће тај пад бити 4,7 одсто, уместо раније претпоставке од 2,7 процената пада.

ММФ, међутим, очекује позитивну ревизију своје прогнозе раста светске привреде за 2010. годину, објавила је агенција Блумберг, позивајући се на изјаву првог заменика извршног директора те финансијске организације Џона Липског.

Липски је, на привредном форуму у турском летовалишту Бодрум, упозорио да се услови на финансијским тржиштима још ни издалека нису вратили у нормалу и да, поврх свега, светска привреда и надаље остаје у рецесији.

И када подаци у последње време указују на успоравање темпа пада глобалне економије, и надаље је присутна значајна несигурност, када је реч о времену и брзини привредног оживљавања, рекао је Липски, подсећају агенције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи