Изграђен далековод од Лесковца до Ниша

Завршена изградња далековода између Лесковца и Ниша. То је прва фаза међународног пројекта изградње далековода од 400 киловолти, који ће технички и економски повезати електроенергетске системе Србије и Македоније.

Министар енергетике Петар Шкундрић и шеф делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас обишли су изграђену трасу међународног далековода од Ниша до Лесковца, чију изградњу финансира Европска унија.

Далековод од Лесковца до Ниша, дужине 40,5 километара, прва је фаза међународног пројекта изградње далековода од 400 киловолти који ће повезивати Србију и Македонију и бити прикључак на европску енергетску мрежу далековода. Тиме се обезбеђује квалитетно и поуздано снабдевање електричном енергијом земаља у региону.

Вредност радова прве фазе износи око седам милона евра, док ће друга фаза међународног пројекта коштати преко 22 милиона евра.

Шкундрић је рекао да је реч о веома важном и стартешком пројекту за регион, којим Србија испуњава своје обавезе према Енергетској заједници, преузете међународним документима о енергији, и интегрише свој простор у јединствени европски енергетски простор.

Напоменуо је да су у изградњи прве фазе учествовале и домаће компаније, а да очекује њихово суделовање у наставку изградње далековода.

Шкундрић је најавио да ће Србија у наредних пет година у сектор енергетике уложити око 450 милиона евра и да у том послу очекује стратешко партнерство са многим евроспким компанијама.

Љоверас је рекао да изградња далековода подиже извозни капацитет читавог региона и да се уверио да су досадашњи радови изведени по међународним стандардима.

У обиласку трасе били су представници Електромреже Србије, представници комапнија које изводе радове, градоначелник Ниша Милош Симоновић и начелник Нишавског округа Александар Цветковић.

Шкундрић: Нова формула за одређивање цене деривата

Шкундрић је рекао да су у надлежним телима почели разговори о новој формули за одређивања цене деривата нафте.

"Сматрали смо да је најбоље да Нафтна индустрија Србије и компаније које услужно прерађују нафту постигну аранжман непосредно", казао је Шкундрић новинарима поводом захтева НИС-а за поскупљење услужне прераде нафте.

Како је рекао, постизање непосредног договора најбоље је решење јер држава више није већински власник НИС-а и зато што за годину и по дана предстоји формирање слободног тржишта деривата нафте и укидање монопола НИС-а на увоз деривата.

Шкундрић је напоменуо да ће се на крају разговора у свим надлежним телима знати да ли ће бити прихваћена нова формула формирања цене деривата нафте која се заснива на максималним ценама.

Подсетио је да у Србији формула за одређивње цена нафтних деривата, која сада важи, није мењана три године и да се цена деривата нафте формирала тако што је пратила цене сирове нафте на светском тржишту и курс динара.

"Потпуно слободно тржиште не мора да значи и нижу цену горива", рекао је Шкундрић илуструјући то на примеру електричне енергије која би у Србији, да је тржиште сто одсто слободно, била дупло скупља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи