Залихе велике, а купаца нема

Иако већина аналитичара тврди да је економска криза на измаку, српски произвођачи грађевинског материјала не мисле тако. Кажу да је продаја стала, дугови се гомилају, и само се завршавају започети објекти. Уколико им држава не помогне, око 16 хиљада људи остаће без посла.

За домаће производе јачег грађевинског материјала лоша је вест да је грађевинска сезона увелико почела. Јер, на стовариштима им још стоји роба произведена пре шест месеци.

Љубомир Кнежевић из Индустрије грађевинског материјала "ИГМА УЉМА" каже да те залихе оптерећују произвођаче, да нема купаца и због тога не могу да измире обавезе, пре свега, из области енергетике.

"То ће нас натерати да зауставимо производњу, а то подразумева и отпуштање радника на неко време", рекао је Кнежевић.

Страни произвођачи грађевинског материјала, за сада успевају да наплате потраживања, али им, у односу на прошлу годину, фабрике у Србији раде са пола капацитета.

"Решење тог проблема би било већи број пројеката отварање тржишта Србије за стране инвеститоре, нарочито Бугарску и Македонију", рекла је Марија Тадић из "КНАУФ",-а Сурдулица.

Да би произвођачи грађевинског материјала опстали, држава мора да им исплати дуговања, донесе закон о грађевинским производима и хитно усвоји европске стандарде.

Смањити ПДВ на репроматеријал

У Привредној комори Србије сматрају да је неопходно смањити и ПДВ на репроматеријал, и то са 18 на четири одсто.

"Друга је ствар да држава својом политиком посебно економском, поспеши кредите за стамбену изградњу, односно да каматне стопе и начини приступања кредита буду могући за широке масе, а не за ужи круг друштва", рекао је Горан Родић из Одбора за грађевинарство "ПКС"

Ресорно министарство предложиће Влади да и произвођачи грађевинског материјала користе средства из Фонда за развој. Најављују да ће, током лета, бити донет закон о уређењу простора и изградњи.

"Сматрамо да ће умногоме убразати и олакшати поступке. Ценимо да ће многи инвеститори који су баш из тих разлога спорог добијања дозвола отишли са овог тржишта поновио да се врате. Имамо такве најаве", рекао је Александра Дамњановић из Министарства животне средине и просторног планирања.

У Министарству финансија раде на моделу помоћи грађевинарству, по којем ће се упослити домаћа радна снага и градити објекти са производима домаћег порекла.

Држава више неће субвенционисати куповину старих станова јер је, кажу, то довело до раста цена свих станова.

"Да би се субвенције давале само за куповину нових станова, мора да буде синхронизована акција Републике Србије и локалне државе", рекла је министарка финансија Диана Драгутиновић.

Банкари су спремни да подрже градњу непрофитних станова и помогну грађевинарима, али траже да им држава, односно локална власт, обезбеди локацију и дозволу за градњу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи