Американци граде рафинерију у Смедереву?

Компанија "Комико" из САД заинтересована је за изградњу нове рафинерије нафте у Смедереву, рекао Петар Шкундрић. У току припреме правног оквира за реализацију пројекта рафинерије. Завршена радна верзија новог закона о енергетици.

Министар енергетике Петар Шкундрић потврдио је да су у току припреме правног оквира и сагледавање реалних могућност за реализацију пројекта рафинерије нафте у Смедереву, у складу са Стратегијом Србије и међудржавним спразумом Србије и Руске Федерације.

Америчка компанија "Комико" заинтересована је за градњу рафинерије нафте у Смедереву. Градоначелник Смедерева већ је потписао протокол о сарадњи са америчком компанијом.

Шкундрић је на седници одбора СПС-а за енергетику навео да уколико тај пројекат у Смедереву буде реализован, "постоји могућност за сусрете представника америчке компаније и Нафтне компаније Србије, како би разговарали о стратешком партнерству".

Напоменувши да Влада Србије о томе још неће расправљати, јер Министарство енергетике није покренуло одговарајућу процедуру, Шкундрић је истакао да би капацитети рафинерије у Смедереву били скромни у односу на капацитете НИС.

"Нама је приоритет НИС, то је и даље српско предузеће од чијег ће значаја и успешности умногоме зависити нормално функционисање многих сегмената у земљи, као и пуњење буџета Србије" рекао је министар.

Шкундрић је указао да је Србија заинтересована за успешан рад, реконструкцију и даљи развој НИС, али и за даљи развој у области нафтне привреде у Србији.

Нагласио је да ће Министарство енергетике и Влада предузети све што је у тој области од интереса за земљу.

Руски партнер је ове године издвојио око 118 милиона евра за реконструкцију НИС-а. Уколико буде потребно, биће уложено око 200 милиона евра, а у наредне четри године укупно око 550 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи