Ново налазиште гаса у Норвешком мору

Енергетски гигант " Шел" открио је велико налазиште природног гаса у северном делу Норвешког мора. Резерве лежишта процењују се на око сто милијарди кубика гаса.

Стручњаци норвешке Нафтне дирекције " Ројал дач шел" (Royal Dutch Shell) открили су налазиште природног гаса на северу Норвешког мора.

Према првим проценама, ново морско налазиште гаса може постати највећи извор тог енергента у њиховој земљи од 1997. године, када је откривено лежиште гаса "Ормен ланге".

Енергетски стручњаци раније су проценили да лежиште "Ормен ланге" садржи резерве природног гаса од фантастичних 395 милијарди кубних метара.

Ново налазиште гаса у Норвешком мору могло би, према досадашњим истраживањима, да садржи експлоатационе резерве плавичастог горива од десет до сто милијарди кубика.

Норвешка је, иначе, прошле године произвела 99 милијарди кубика природног гаса, што је приближно шестина продукције остварене током 2008. године у Русији, која је највећи светски произвођач и извозник тог енергента.

Компанија "Ројал дач шел" има 50 одсто удела у новом налазишту гаса, док норвешки "Статоил хидро" (StatoilHydro) располаже са 40 процената акција.

Светске агенције наводе да је француска фирма "ГДФ Суец"  од "Ројал дач шела" купила десет одсто учешћа у новом гасном налазишту, те да је аранжман крајем маја добио одобрење и надлежених норвешких власти.

Откривање налазишта природног гаса од великог је значаја, не само за норвешку енергетику и привреду, већ ће имати утицаја и на европску и светску енергетску ситуацију, нарочито након догађаја који су прошле зиме потресли део старог континента када је спор између Украјине и Русије довео до тога да више милиона грађана остане без грејања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи