Како до реалне цене малина

Тренутна откупна цена малина креће се од 130 до 150 динара. Произвођачи тврде да је реална цена два евра, а откупљивачи сматрају да тренутну цену не треба повећавати.

Берба малина, која је у Србији почела пре десетак дана, половином наредене недеље биће у поном јеку, а тренутна откупна цена "црвеног злата" креће се од 130 до 150 динара.

Произвођачи тврде да је реална цена два евра, међутим откупљивачи сматрају да тренутну цену не треба повећавати.

У ариљском крају у односу на претходну годину, засађено је од 10 до 15 одсто нових засада малине, а овогодишњи квалитет је на завидном нивоу.

Произвођач малине из Ариља Драгиша Радуловић, каже да се од овог посла може пристојно живети, али цена треба да буде већа.

"Мислим да ће се нека цена и постићи. Малињаци нису у завидном положају. Овогодишњи принос биће мањи, претпостављам и мање од 100 килограма по ару."

Председник Уније произвођача малина у Србији Драгиша Терзић, изјавио је Фонету да би минимална цена малине требала да износи два евра.

Малина и светска криза 

"Овог производа нема у свету. Са 450 хиљада тона светске производње малина у 2004. години, прошле године је пала на 180 хиљада тона и никаква светска економска криза нема шансе да утиче на то да се малина не прода", каже Терзић.

Председник Уније произвођача објашњава да се малина не користи само за јело, већ и у фармацији, индустрији, где се од ње праве разни концентрати, тако да ће сигурно бити продата.

Истакао је да је малина у марту добро понела, али је у априлу и мају, када је највише требало кише, била суша, тако да је у многим малињацима род преполовљен.

Србија у оквиру ове производње може да сигурно запосли око 100 хиљада људи, сматра Терзић, само кад би радили финализацију производње код нас.

"Држава од ове производње добија више од 120 милиона евра девизног прилива, а када би се посветили овој производњи, новца би било много више", рекао је Терзић.

Прве количине малина већ се налазе у хладњачама, а откупљивачи су спремни да приме све количине.

У хладњачи "Медитеран 92", откупна цена износи 130 динара и за сада не помишљају да је повећавају.

"Ми не бисмо плаћали значајније у односу на ову цену коју смо договорили. Све што тржиште услови, ми ћемо испратити, иако нас искуство од прошле године учи да цене не треба да иду превисоко", рекао је руководилац хладњаче "Медитеран 92" Радомир Ђекић.

Током наредне недеље у ове крајеве требали би да стигну и први купци из иностранства, што би могло довести до повећања откупне цене малине.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи