Ко купује Сајам

Тендерска комисија за продају Београдског сајма отворила квалификациону понуду Конзорцијума италијанске компаније Сајам "Римини" и београдског "Верано Моторса". Уколико понуда задовољава, након отворања финансијске понуде ће се знати да ли ће Београдски сајам добити власника.

Квалификациону понуду јединог понуђача, Конзорцијума италијанске компаније Сајам "Римини" и београдског "Верано Моторса", отворила је Тендерска комисија за продају Београдског сајма.

Наредне недеље приватизациони саветник ће оценити да ли понуда испуњава услове. Уколико задовољава, биће отворена и финансијска понуда, и тек тада ће се знати да ли ће Београдски сајам добити власника.

Одлука о продаји Београдског сајма донета је крајем прошле године, када је и расписан тендер. Зашто је промењена првобитна идеја да се земљиште и објекти задрже у власништву града, а да се прода само организација сајма, као што је то случај са свим великим сајмовима, нико не жели да говори.

"Ако је проблем у буџету, све Владе су имале проблем са пуњењем буџета. То је као у породици, ако недостаје пара онда почињу да се продају вредне ствари. Све је политичка одлука, али Београд свакако заслужује да има један свој Сајам", рекао је Драгослав Шумарац, председник Инжењерске коморе Србије.

И пре одлуке да се прода цео Београдски сајам, италијанска компанија Сајам "Римини", била је заинтересована да купи само организацију сајмова у Београду, јер су у том послу међу најбољима. Сем у "Риминију", где су прошле године приредили 40 изложби, организују и друге сајмове.

Потражили партнера за куповину

Када је одлучено да се прода цео Београдски сајам, потражили су у Србији партнера са којим би га купили, а који би се бавио свим оним што није организација сајмова, реконструкцијом, проширењем и изградњом хала и пратећих садржаја.

Тако је настао конзорцијум са компанијом "Верано". Тражећи партнера, одбили су, кажу, неколико наших компанија које су имале намеру да 11 хектара јавних површина на Сајму искористе и за оно што није у вези са сајамском делатношћу.

"Наша пажња усмерена је на поштовање ваших урбанистичких планова и очувања амбијенталне целине, коју чине препознатљиве сајамске хале", рекао је Лоренцо Кањони, председник Сајма "Римини".

Упркос добрим намерама Сајма "Римини" и чињеници да Београдски сајам једног дана заиста може постати регионални лидер, остаје сумња у исправност одлуке да се тако профитабилно предузеће прода цело, а не само његов организациони део.

Сајам "Римини" само је 19 одсто у рукама приватних власника, остатак пипада општини, регији и привредној комори "Риминија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи