Уговори за јавне радове

Уручен 21 уговор за јавне радове у Лесковцу и општинама Лебане, Бојник и Медвеђа. Влада Србије финансираће програм за смањивање вишка радника, рекао министар економије Млађан Динкић. До краја мандата Владе биће завршен ауто пут на Коридору 10.

Влада је за јавне радове у Србији ове године одредила 1,3 милијарде динара, што је двоструко више него лани. Реализација пројеката трајаће од два до шест месеци, а биће запослено око 8.500 хиљада људи. Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић уручио је у Лесковцу 21 уговор за јавне радове чија је укупна вредност 76 милиона динара. 

У реализацији ових пројеката посао ће наћи 538 лица. Ови уговори су за град Лесковац и општине Лебане, Бојник и Медвеђа.

Динкић је рекао да је за шест општина Јабланичког округа укупно одобрено 28 пројеката за јавне радове у вредности од 91,5 милиона динара и нагласио да су јавни радови "начин да се помогне да људи дођу до посла".

Пројекти су углавном из области заштите животне средине и инфраструктуре, а посао ће добити око 700 радника.

Министар је истакао да је неопходан рез у бирократији града Лесковца и да, уколико се хитно не смањи број радника у локалној самоуправи, Лесковцу прети колапс.

Град са највише бирократије у Србији

Према наводима министра, више од 90 одсто буџета Лесковца одлази на плате чиновника.

"Лесковац спада у градове са убедљиво највећом бирократијом у Србији, а рекао бих и у југоисточној Европи. Оволики број људи који ради у јавном сектору је нешто што нигде до сада нисам видео."

"Инвеститори кажу да су претходне гарнитуре на нижим нивоима биле у тој мери корумпиране да су због тога одлазили у друге општине у окружењу", навео је Динкић.

Министар је рекао да ће Влада Србије издвојити новац за људе које као технолошки вишак одреди лесковачка власт и који ће добити отпремнине по Закону о раду.

"Влада Србије даће новац из буџета да се тај програм реализује, а затим и допунска средства, изнад онога што је предвиђено Законом о трансферним средствима како би се различити инвестициони пројекти овде створили", обећао је Динкић.

Отварање нове саобраћајнице 

Потпредседник Владе Србије је са министром за инфраструктуру Милутином Мркоњићем присуствовао отварању модерне магистралне саобраћајнице која спаја Власотинце са Коридором 10.

Приликом отварања нове саобраћајнице на југу Србије, Динкић је у Власотинцу рекао да ће до краја мандата ове Владе имати комплетно завршен ауто пут на Коридору 10 и да ће нова путна мрежа додатно допринети привлачењу страних инвестиција.

Ресорно министарство је саопштило да је саобраћајница урађена по европским стандардима у уговореном року и да је коштала око 240 милиона динара.

Уговор о финансирању 

Потпредседник Динкић је потврдио да је Влада Србије на седници у четвртак усвојила Уговор са Светском банком за финансирање Коридора 10 који подразумева кредит у вредности од 388 милиона долара.

"Очекујемо серију тендера на јужном и источном краку Коридора 10, новац смо обезбедили и сада је све на људима који се баве пројектовањем и припремом тендера, који треба да обаве свој део посла.

"До понедељка треба да предамо документацију Светској банци која ће нам омогућити расписивање првог тендера на источној деоници Коридора 10, код Димитровграда, а реч је о деоници која је вредна 100 милиона евра".

Министар је потврдио да се убрзано завршава пројектна документација и за остале деонице на јужном краку Коридора 10.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи