Обнова ХЕ "Ђердап" у предвиђеном року

Обнова Хидроелектране "Ђердап 1" почиње у року који је предвиђен уговором, рекао генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић. Уговор вредан 168 милиона долара предвиђа повећање снаге четири главна трансформатора и помоћних система.

Као што је предвиђено уговором са руском компанијом "Силовије машини" обнова Хидроелектране "Ђердап 1" почиње 1. септембра, рекао је генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић.

У саопштењу ЕПС-а се наводи да је Марковић рекао да је у току реорганизација пројекта и да то "никако не значи да се неки рокови померају", већ да доведе до убрзања реализације припремних и осталих послова.

Директор је истакао да су предузете све мере да предузеће Хидроелектране "Ђердап", испуни уговором предвиђене обавезе и да уради све што је потребно како би руски партнер могао да у предвиђеном року да почне свој део посла.

ЕПС и руска компанија "Силовије машини" потписали су 19. марта допуну Уговора о обнови Хидроелектране "Ђердап 1", укупне вредности 168 милиона долара.

Ревитализација шест хидроагрегата ХЕ "Ђердап 1" предвиђа повећање максималне снаге сваког са 174 на 201 мегават, као и повећање снаге четири главна трансформатора, укључујући и помоћне системе, а требало би да буде готова у току 2015. године.

ХЕ "Ђердап 1" највећа је хидро-техничка грађевина на 943. километру Дунава од ушћа у Црно море. Просечна годишња производња ове Хидро-електране је 5,65 милијарди киловат сати.

Од почетка рада, 7. августа 1970. године, када је још у току градње пуштен први агрегат, ХЕ "Ђердап 1" је произвела 213,5 милијарди киловат сати, а то је за 19,5 милијарди киловат часова више од плана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи