Строго регулисање европских финансија

Лидери Европске уније постигли договор о увођењу строгог механизма надзора и регулисања финансијског система, уз формирање европског Савета за системски ризик. Систем ће надгледати финансијско, банкарско осигурање, али и агенције за праћење трансакција и токова.

Лидери Европске уније постигли су на Самиту у Бриселу договор о увођењу новог строгог механизма надзора и регулисања финансијског система, уз формирање европског Савета за системски ризик.

Према нацрту закључака шефова држава или влада ЕУ, циљ тих мера је да се "заштити европски финансијски систем од нових криза и зајамчи да се грешке из прошлости неће никад више поновити."

Договор о надзору и регулисању европског финансијско-банкарског устројства требало би да има великог утицаја и на знатно боље регулисање светских финансија, како се не би поновила криза која је до темеља уздрмала економију.

Велика Британија се до последњег тренутка опирала договору, сматрајући да ће то довести у питање конкурентност светски утицајног лондонског финансијског средишта.

Лондонски берзански "Сити" је малим обимом регулатива привукао чак и део финансијера са америчке берзе, па је влада у Лондону страховала да "Сити" више неће бити тако конкурентан.

Пошто су европски лидери решени да у циљу економско-финансијског опоравка ЕУ знатно више усагласе и порески систем, Лондон и још неке чланице Уније оклевали су да и то одобре.

У ЕУ преовладао је концепт извлачења из кризе путем улагања огромних буџетских средстава у финансијско-банкарски систем који ће бити у функцији "реалне" производне економије и очувања радних места, а не америчког и британског модела спекулантског финансијског капитализма.

Поремећена буџетска равнотежа 

Циљ је и да се, због улагања на стотине милијарди евра у спасавање банкарског система и директну помоћ неким секторима индустрије, постепено у земљама ЕУ поврати сад поремећена буџетска равнотежа.

Председник Европске комисије, Жозе Мануел Барозо, који је добио политичку подршку вођа ЕУ за нови мандат на челу Европске комисије, рекао је да је циљ учвршћење европског модела социјалне тржишне привреде.

Од вођа ЕУ усвојени нови механизам регулисања финансијског система ће обухватити надзор финансијских, банкарских и тржишта осигурања, као овлашћених агенција за праћење финансијских трансакција и токова.

Савет за системски ризик имаће за циљ да процењује и упозорава на могуће опасности по финансијску стабилност ЕУ и да, сходно томе, даје и јасне препоруке да се то спречи.

Председника тог тела би, према договору вођа ЕУ, требало да бира Савет гувернера Европске централне банке, али је према томе досад била уздржана Велика Британија, чија валута, фунта, није укључена у европски монетарни систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи