Овог лета јефтинија храна?

Након обилних киша протеклих недеља, из Привредне коморе Србије поручују да нема разлога за поскупљење пољопривредних производа и да би овог лета храну могли да плаћамо мање него сада.

Из Привредне коморе Србије поручују да након обилних киша нема разлога за поскупљење пољопривредних производа, и да би овог лета храну могли да плаћамо мање него сада.

У међувремену, званична статистика је објавила да просечно домаћинство на храну месечно троши 17 хиљада динара, тачније шест евра дневно у шта не могу да поверују ни грађани, ни Организација потрошача, и кажу да је за то потребно два пута више новца.

Београђани, као и грађани Крушевца слажу се у једном са статистиком, да готово половину кућног буџета дају на храну, док је за већину тај издатак много већи од 570 динара дневно.

Организација потрошача сматра да је проблем у томе што званична статистика користи неодговарајући метод и то мора да се промени.

Према рачуници те организације за храну је потребно најмање 1300 динара дневно.

Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије каже да је потребно 40 хиљада динара месечно за храну, и то према ценама из продавница.

Након прошломесечних аларамантних упозорења да би због суше храна током лета могла да поскупи и то 30 одсто, после обилних киша, стручњаци имају добре прогнозе.

"Неће бити поскупљења, осим уколико не дође до великих скокова цене енергената", каже Милан Простран секретар Удружења за пољопривреду ПКС.

Летос је просечна плата била 420 евра, а сада 340 евра односно 32 хиљаде динара.

Економисти оцењују да за исти износ купујемо мање хране него пре годину дана.

Саша Ђоговић сарадник Института за тржишна истраживања рекао је да уз актуелни тренд раста цена на мало, можемо очекивати погоршање куповне моћи.

Грађани Србије су својеврсни рекордери, јер на храну троше 40 одсто кућног буџета. У Хрватској тај удео износи 30 процената, док становници Европске уније на храну издавају 18 одсто кућног буџета.

Стручњаци кажу да је објашњење једноставно, плате у Србији су ниске, а храна скупа за наш стандард.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи